Novosti

Županijski proračun za 2022. je neambiciozan i neprivređivački

Županijski proračun za 2022. - Štimac i Rinčić (1)
Teško je podržati županijski proračun za 2022. koji nije originalan ni hrabar, skromne su i kasne demografske mjere, kazala je Iva Rinčić.

Nakon pet sati rasprave u Opatijskom hotelu Royal, tijesnom je većinom izglasan proračun Primorsko-goranske županije. Županijski proračun za 2022. godinu iznosi milijardu i pol milijarde kuna, a za većinu je prevagnuo jedan glas.

Proračun su podržala 23, protiv su glasovala četiri vijećnika, a njih 14 je bilo suzdržano. Osim SDP-ove koalicije i jednog predstavnika manjina, proračun su podržali nezavisni Leo Pavela i dvoje vijećnika Možemo! Protiv proračuna su glasovali predstavnici Akcije mladih: Robert Kurelić, Mario Alempijević i Vjekoslav Rubeša, te Boris Popović s Nezavisne liste Ive Rinčić.

Ostali članovi Skupštine bili su suzdržani.

NL Ive Rinčić: Neprivređivački proračun

“Proračun djeluje impresivno, tehnički je uredan i opširan”, ocijenili su ga tako članovi Nezavisne liste Ive Rinčić, ali je „neprivređivački jer u središtu nisu projekti koji generiraju prihode, nego oni što pokrivaju troškove”, čulo se s govornice.

“Čak 40 milijuna kuna ide za plaće proračunskih korisnika, na teret Županije”, konstatirala je Iva Rinčić.

“Proračun je realan, održiv i stabilan”, poručio je Župan Zlatko Komadina, dodavši, da su u njegovoj izradi sudjelovali i članovi Županijske skupštine.

No, primjerice amandmani Akcije mladih, Unije Kvarnera i MOST-a, o potpori izgradnje Centra za zbrinjavanje životinja, šetnice na Kostabeli i boćališta na Vežici nisu prihvaćeni.

Nezavisna Iva Rinić je rekla, da je proračun je u neku ruku populistički jer se izdvaja i ulaže u nove školske zgrade, što jest pohvalno, ali ne rješava problem nedostatka djece u tim školama. Također je upozorila da je nadstandard u obrazovanju, socijali i zdravstvu – bez rezultata u ključnim pokazateljima, školskom uspjehu, demografskoj obnovi i konkurentnosti županije.

Popović: Županijski proračun za 2022. je neambiciozan

Osobito je kritičan prema proračunu bio Boris Popović koji zamjera što proračun nije ambiciozan. Smatra da u njemu nema dovoljno gospodarstva ni mladih, niti zelene transformacije. Najvećim problemom u PGŽ ocjenjuje konkurentnost, a posljedično i zaposlenost kao i to da rast BDP i smanjenje siromaštva mora postati glavna tema u PGŽ.

“Tek 5% proračuna kojima Županija upravlja ide u smjeru poduzetništva”, rekla je Iva Rinčić

Loš odnos prema poduzetništvu, izostale demografske mjere

“Umjesto kreiranja poslovnih zona, stvaranja infrastrukture, očuvanja firmi u vrijeme krize, pomaganja prijenosa vlasništva, novog poslovnog obrazovanja, bavi se kreditiranjem poduzetništva iznosom od 1,5 milijuna, socijalnim poduzetništvom i podizanjem potencijala u iznosu od milijun kuna. Sve skupa nedovoljno konkretno i nimalo originalno”, kazala je Rinčić i dodala, da se kasni s nužnim demografskim mjerama.

Na tom je tragu diskutirao i Davor Štimac te kazao kako donosimo proračun za ovu i iduće dvije godine, a pitanje je koliko će nas u tom razdoblju biti manje.

“U iduće tri godine bit će nas sigurno 10 tisuća manje, a za 10 godina bit će i do 25 tisuća manje ljudi”, rekao je Štimac

Štimac: Budimo racionalniji

“Ako pogledamo proračunske rashode, dojam je da su zadani. Četrdeset posto ide na obrazovanje, a 40 posto na zdravstvo. Ostaje 20 posto i o tome zapravo razgovaramo. Postavlja se pitanje ima li prostora, da i u zdravstvu i obrazovanju budemo racionalniji. Trebamo razmišljati o tome kako povećati prihode. Po ovome izgleda, da će prihodi u iduće tri godine padati, a imamo velike mogućnosti. Riječ je o novcu iz EU što je na raspolaganju Hrvatskoj. Pitanje je kamo će se ta sredstva alocirati pa u tom smislu trebamo imati prave projekte. Također moramo biti – uvjetno rečeno – borbeniji u odnosima s državom, da i s nacionalne razine dobijemo više novaca. Najveći su problem usmjerenja proračuna”, rekao je Štimac.

Županijski proračun za 2022. je za 19 stoljeće

Iva Rinčić se osvrnula na izostanak strateškog promišljanja i djelovanja dodavši, da ulaganja u plaće i objekte nisu ulaganja u razvoj. Također smatra, da proračun koji se u eri Župana Komadine donosi već 20 godina na isti način, danas više ne udovoljava stvarnim potrebama. Podsjetila je ponovo na problem ŠPUR-a, gdje se ulaže u galeriju što je nadstandard, a pri tom nema tople vode i učionice su derutne.
“U nekim je segmentima ovo proračun za 19 stoljeće”, rekla je Iva Rinčić

Kako podržati ovakav proračun?

“Teško je podržati proračun koji nije dovoljno originalan ni hrabar, skromne su i kasne demografske mjere. Nedostaje plan razvoja, strateškog promišljanja i djelovanja”, rekla je Iva Rinčić.

Obrazloženje o suzdržanom stavu začinila je i komentarom o načinu komunikaciji izrade proračuna.

“Bili smo otvoreni i kooperativni, a nametala nam se etiketa da mi to ne znamo i ne razumijemo ili pak, ako nam daju 100 tisuća kuna za nešto što predlažemo, moramo dignuti ruku „za“ proračun. Zaista odbijam takav način rada i to je utjecalo na naš stav, da budemo – u najmanju ruku –  suzdržani”, poručila je Iva Rinčić.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten