Novosti

Nekonkurentnost i nezaposlenost najveći problemi PGŽ-a

Nekonkurentnost i nezaposlenost - Boris Popović
PGŽ nije održiva jer gubi 3.000 stanovnika godišnje i ne želi se suočiti da su nekonkurentnost i nezaposlenost veliki problemi, kaže Popović.

“Kada će konkurentnost, a posljedično i zaposlenost te rast BDP i smanjenje siromaštva postati glavna tema u PGŽ ? Nekonkurentnost i nezaposlenost su u PGŽ definitivno glavni problemi”, rekao je na aktualnom satu Skupštine PGŽ Boris Popović, član nezavisne liste Ive Rinčić.

Konkurentna, pametna i održiva županija?

Komentirao je tezu što se kontinuirano plasira u javnost o tome da je Primorsko-goranska županija konkurentna, pametna, društveno odgovorna i dugoročno održiva županija. Boris Popović tvrdi suprotno.

“Nije konkurentna jer je sedamnaesta u RH po udjelu zaposlenih u broju stanovnika. Ima rast BDP ispod prosjeka RH i najmanji od svih jadranskih županija, a stopa broja stanovnika koji žive na rubu siromaštva veća je od 25 posto,” kazao je Popović.

“PGŽ nije ni pametna jer informacije ne pretvara u znanje i ne koristi ih za rješavanje problema nego ih pretvara u dezinformacije da bi prikrila problem. Primjer je izmišljeni pokazatelj proizvodnost (BDP / broj zaposlenika) koji zbog malog broja zaposlenih izgleda odlično tj. najbolji smo u državi, a stvarnost je upravo obrnuta,” ističe Popović.

“Nije društveno odgovorna jer ne odgovara na društveni problem, nego ga prikriva i izbjegava suočavanje s njim. Imamo manje od 9.000 zaposlenih mlađih od 30 godina među 115.000 zaposlenih, što iznosi svega 8 posto”, navodi Popović.

Nekonkurentnost i nezaposlenost čini PGŽ neodrživom

„PGŽ nije dugoročno održiva jer i dalje gubi 3.000 stanovnika godišnje i suočava se s demografskim problemima zbog nesuočavanja s problemima konkurentnosti i zaposlenosti. To se posebno odnosi na mlade, ponajviše na mlade žene, a to najviše utječe na demografiju. Nezaposlene žene se četiri puta rjeđe odlučuju na majčinstvo nego zaposlene”, kazao je Boris Popović i naglasio, da u PGŽ postoji nadstandard u zdravstvu, školstvu i socijali, ali na žalost i podstandard u zaposlenosti i konkurentnosti.

Podsjetio je na EU cilj o socijalnoj Europi, gdje se zaposlenost – uz dostupno obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu – stavlja na prvo mjesto.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten