Novosti

Iva Rinčić: Izvršna vlast treba uvažiti i predstavnike drugih političkih opcija

Iva Rinčić
Izvršna vlast treba uvažiti i predstavnike drugih političkih opcija i pokazati pravi iskorak u kreiranju zajedničkog proračuna - Iva Rinčić.

Uoči početka sjednice 6. Skupštine PGŽ i rasprave o županijskom proračunu za 2022. nezavisna članica Skupštine, Iva Rinčić se obratila novinarima.

“Naš je stav od početka bio, da izvršna vlast treba uvažiti i predstavnike drugih političkih opcija te pokazati pravi iskorak u kreiranju zajedničkog proračuna. I to ne samo zbog uvažavanja naše prisutnosti u Skupštini, nego zbog loših, prvenstveno gospodarskih i demografskih pokazatelja. Oni u našoj Županiji pozivaju na promjenu kursa upravljanja na jednak način na koji su nas i potaknuli na ulazak u politiku”, rekla je Iva Rinčić.

Predlaganje proračunskih stavki

Govoreći o dugotrajnim pregovorima u proceduri predlaganja pojedinih stavki Proračuna, Rinčić je navela u kojem su smjeru išli prijedlozi nezavisne liste na čijem je čelu.

Odbijen prijedlog za besplatni obrok prvašićima

“Naši su projekti u prvom krugu tih pregovora bili usmjereni na besplatan topli obroka za sve prvašiće u osnovnim školama kojima je Županija osnivač. Nije prihvaćeno, kao ni neki drugi važni projekti za koje nije pruženo jamstvo stvarnog rješavanja u prihvatljivom roku”, razočarano je navela.
“Bilo je riječi o 20 milijuna namijenjenih projektima Platforme, a svelo se na 6 , uključivši i projekcije”, kazala je Iva Rinčić.

Iva Rinčić: Komunikacija nerijetko ispod svake razine

Ističe da su tijekom razgovora u Županiji čuli komentare kako ništa ne znaju o proračunu te da Županija nije bankomat. Kazala je, da su neke poruke bile i ucjenjivačke poput ove: “dat ćemo vam ako podržite proračun”.

Novi izbori nisu opcija većini

“Žalosno je što u Skupštini postoje sugovornici za takav pristup kao i to što izvršna vlast takvim opcijama daje pokriće. Vjerujem, da velikoj većini kolega koji će odmah podržati proračun, novi izbori nisu opcija. Pri tome prvenstveno mislim na vladajuću strukturu što je doživjela promjenu županijskog vodstva. To se odnosi i na – danas nezavisnog člana Skupštine – koji bez stranke što ju je nedavno napustio ne bi ni postao član Skupštine”, kaže Rinčić.

Iva Rinčić: “Sitni” amandmani ne mijenjaju suštinu

Iva Rinčić je izjavila kako vijećnici liste koju predvodi ne mogu podržati ovaj proračun jer smatraju, da se s nekoliko ‘sitnih’ amandmana ne mijenja suština proračuna. Upitala je:
“Što znači kupnja novih zavjesa, kad je kuća na trusnom terenu, u lošem okruženju, a pročelje nekvalitetno?

Iva Rinčić

“Bilo je raznih događanja u danima uoči rasprave o proračunu, a dogovor Platforme je bio, da će svaka politička opcija odlučiti za sebe. Neka bude tako”, rekla je Iva Rinčić i naglasila:

“Važno je to što glasovanje o proračunu, kako god netko glasovao, neće utjecati na naš daljnji zajednički rad i kvalitetniju suradnju unutar Platforme kao i s izvršnom vlasti.”

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten