Novosti

Zbog čega nismo podržali prijedlog proračuna za 2022.

prijedlog proračuna za 2022.
Prema obrazloženju Davora Štimca prijedlog proračuna za 2022. nije orijentiran prema važnim područjima: energetska infrastruktura, energetska učinkovitosti, gospodarstvo, demografija...

Riječko Gradsko vijeće usvojilo je prijedlog proračuna za 2022. godinu koji iznosi više od 1,2 milijarde kuna. Nezavisni vijećnik Davor Štimac je objasnio zašto su članovi njegove liste glasovali protiv takvog prijedloga.

“Protiv smo predloženog proračuna Grada Rijeke za 2022.godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu jer smatramo da nisu usklađeni s Planom razvoja Grada”, rekao je u ime kluba svoje nezavisne liste Davor Štimac.

Prijedlog proračuna za 2022. – što nam je problematično?

Prema obrazloženju Davora Štimca prijedlog proračuna za 2022. Grada Rijeke nije orijentiran prema važnim područjima svrstanima u tri grupe:

  • gospodarstvo, infrastruktura za poduzetništvo i razvoj privatnog sektora
  • energetska infrastruktura, energetska učinkovitosti, samoodrživost i zeleno-plave tehnologije
  • demografska politika – izostala je briga o najmlađima te nije planirana izgradnja jaslica i vrtića.

Kapitalne stavke su otplate velikih ulaganja

“Kapitalne stavke proračuna su otplate velikih ulaganja u kulturu i sport te materijalni troškovi za kulturu i sport odnosno za plaće administrativnog osoblja i održavanje objekata”, kazao je Davor Štimac te dodao.

“Neizvršenje proračuna u 2021. godini na prihodovnoj i rashodovnoj strani od gotovo 100 milijuna kuna, rezultat je lošeg planiranja, lošeg izvršavanja ili kombinacija jednog i drugog. Planirani su značajni proračunski prihodi od prodaje imovine , a prilično su slabi izgledi da će se ostvariti. To se prvenstveno odnosi na prostor Žabice gdje je planirana izgradnja autobusnog kolodvora te Kantride s Dječjim bolnicom. Iduće godine bi Dječja bolnica trebala iseliti, a Grad Rijeka još uvijek nije uspio urediti prometnu infrastrukturu za pristup novoj bolnici na Trsatu”, upozorio je Štimac.

Postoje proračunska opterećenja koja zapravo ne bi trebala teretiti Grad, nego bi se potpuno odnosno djelomično mogla prebaciti na resorna ministarstva ili Primorsko goransku županiju. Riječ je o bolnici Lopača i HNK Ivana pl. Zajca.

Prijedlog proračuna za 2022. ima nejasne projekcije

Davor Štimac je upozorio na to da projekcija proračuna za 2023. i 2024. godinu najavljuje planiranje novih projekata iz europskih sredstava, a da se ne navodi o kojim je projektima riječ. Također ocjenjuje lošim to što se ne vidi se ni u kojim su područjima ti projekti planirani niti u kojim se rokovima očekuje povrati potencijalnih ulaganja.

prijedlog proračuna za 2022.
Postoje proračunska opterećenja koja zapravo ne bi trebala teretiti Grad

Ulaganja za sport su smanjena i gotovo su dvostruko manja nego prije 12 godina. Najtužnijim ocjenjuje to što se smanjenja u najvećoj mjeri odnose na sredstva u području sporta za osobe s invaliditetom te za rekreativce i djecu.

Neznatno povećan iznos za Javne potrebe u kulturi

“Tek se neznatno povećao iznos za financiranje Javnih potreba u kulturi. Kulturni radnici koji su u Rijeku došli zbog projekta EPK, napuštaju naš grad. Kapitalne investicije kao što su kompleks Benčić i brod Galeb nisu dovršene u predviđenim rokovima, pa predstavljaju opterećenje za proračun”, prokomentirao je Davor Štimac.

Također je problematičnim ocijenio to što se ponovo smanjuju iznosi predviđeni za čišćenje javnih površina iako su već prošle godine kvadrature čišćenja javnih površina smanjene na pola.

“Zar treba poduprijeti proračun koji unaprijed definira da će grad biti još prljaviji?”, pitao je Štimac te uz to kritizirao što je još manje novca predviđeno za nadarene, za stipendije te za programe nacionalnih manjina.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten