Novosti

Usvojen nepoticajni rebalans proračuna

Usvojen nepoticajni rebalans proračuna - Davor Štimac
Sa 17 glasova „za“,  11 „protiv“ i tri suzdržana  glasa, iz drugog je pokušaja usvojen rebalans proračuna Grada Rijeke. Izvorni proračun povećan je za 5,3 posto te sada iznosi  185 milijuna kuna. Nezavisni vijećnik Davor Štimac ocijenio ga je nepoticajnim

Nakon što je odbijen na svibanjskoj sjednici, rebalans je ovaj put dobio potporu iz redova SDP-a i  umirovljenika, dva glasa iz PGS-a, dva iz Možemo te po jedan iz Akcije mladih i Unije Kvarnera. Možemo rezimirati da je usvojen nepoticajni rebalans proračuna.

Trinaest vijećnika, onih  iz redova HDZ-a, nezavisnih, Centra kao i  troje vijećnika Mosta, bili su protiv. Suzdržani su bili: Nikola Ivaniš (PGS), nezavisni Davor Štimac i Saša Milaković s MOST-ove liste.

Filipović – Rebalans omogućava povećanje plaća i širenje jasličkih kapaciteta

Gradonačelnik Marko Filipović je kazao da je povećanje prihodovne strane proračuna omogućilo povećanje poreza na dohodak. Tako je, među ostalim, povećan i iznos za širenje jasličkih kapaciteta.

Rebalansom se povećava iznos za plaće zaposlenika gradskih dječjih vrtića i javne vatrogasne postrojbe Rijeka, te plaća zaposlenika gradske uprave i Psihijatrijske bolnice Lopača, rekao je gradonačelnik Filipović.

Štimac: Sve povećane ‘gradske’ plaće moraju doseći hrvatski prosjek

Nezavisni vijećnik Davor Štimac je u raspravi naveo da je pohvalno povećanje plaća vatrogascima i zaposlenicima u dječjim vrtićima. Brine ga što su plaće zaposlenika u Psihijatrijskoj bolnici Lopača  i nakon povećanja ostale ispod prosjeka RH.

Čini se da tek agresivnim pristupom možda dobije plaća koja dohvaća prosječnu razinu. To je principijelno problem o čemu smo raspravljali na Odboru za zdravstvo. Sve plaće koje financira Grad trebaju biti bar na razini hrvatskog prosjeka.

Demografski pad rješava nedostatak mjesta u jaslicama

“Već iduće godine i problem nedostatnih jasličkih kapaciteta nažalost  će riješiti demografski pad”, smatra Štimac.

Projekcija je da će do kraja godine biti 174 manje novorođenih nego lani. Rebalansom se povećava iznos za plaće zaposlenika gradskih dječjih vrtića i javne vatrogasne postrojbe Rijeka, te plaća zaposlenika gradske uprave i Psihijatrijske bolnice Lopača.

Vijećnik Štimac je iz rebalansa apostrofirao sortirnicu koja i dalje  neće raditi. Također i ležerno prihvaćanje sve skuplje penalizacije zvane “poticajna naknada” zbog nebrige o otpadu.

Zaključio je da u stavkama rebalansa ni između redova ne pronalazi ništa poticajno te ga ne može podržati.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten