Novosti

Slovenski dom i Dom zdravlja – vrijedne nekretnine neizvjesne budućnosti

Slovenski dom i Dom zdravlja
Procijenjena vrijednost za zapušteni Slovenski dom je oko 19 milijuna, a za zgradu bivšeg Doma zdravlja, oko 10 i po milijuna kuna. Riječ je o značajnim sredstvima koja bi dobro došla u županijski proračun.

Iako smo od čelnih ljudi Primorsko-goranske županije očekivali konkretnije, već i šturi odgovori daju naslutiti promjenu (za sada samo vlasništva) u dva zapuštena objekta crikveničko-vinodolske rivijere. Riječ je o nekadašnjoj zgradi Slovenskog doma na plaži u Jadranovu i staroj zgradi Doma zdravlja u Novom Vinodolskom. Slovenski dom i Dom zdravlja vrijedne su nekretnine ali neizvjesne budućnosti.

Na sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije ovu je problematiku tijekom rasprave o proračunu aktualizirao nezavisni Davor Štimac.

Prodajom će se uprihoditi najmanje 30 milijuna kuna

„Procijenjena vrijednost za zapušteni Slovenski dom je oko 19 milijuna, a za zgradu bivšeg Doma zdravlja, oko 10 i po milijuna kuna. Riječ je o značajnim sredstvima koja bi dobro došla u županijski proračun“, rekao je Davor Štimac koga je zanimalo što se događa s natječajima za prodaju tih objekata.

Još je početkom godine na susretu s novinarima, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade, Dragica Marač bila  najavila raspisivanje natječaja za prodaju bivšeg Slovenskog doma. Za taj objekt u vlasništvu Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica tada je bilo rečeno da već imaju zainteresiranih kupaca.

Slovenski dom

Zgrada u jako lošem stanju i  trenutno  je najveće ruglo crikveničke rivijere, osobito u kontrastu s  nedavno uređenom plažom nedaleko tog objekta.

Višegodišnji sudski spor

Zgrada je izvan funkcije i propada već petnaestak godina, a Županija ga je dobila tek nakon dugogodišnjeg sudskog spora s gradom Ljubljanom. Objekt  je s pripadajućim vrijednim zemljištem procijenjen na 19 milijuna kuna.

„Dugo smo vodili sudski spor i morali smo čekati zadnju instancu“, kazala je na Skupštini PGŽ Dragica Marač dodavši da je bio raspisan natječaj kog su morali poništiti jer su ponuditelji zlorabili uvjete.

Raspisan je novi natječaj, a javno otvaranje ponuda održano je 6.lipnja.

„Javio se samo jedan ponuditelj koji bi htio kupiti samo zemljište, dok se za zgradu nije javio nitko“, rekla je Marač i dodala da će ići u raspisivanje novog natječaja s tim da će vjerojatno parcelu za koju postoji interes odijeliti od objekta.

„Napravit ćemo geodetske izmjere i parcelizirati pa da pokušamo prodati na takav način jer je ljudima očito previše 6,5 tisuća kvadrata turističke namjene”.

“Ako i dalje ne bude zainteresiranih, imamo ideje što bismo onda napravili“, rekla je tajnovito pročelnica Marač.

Bivša vila Margarita prodana?

Za objekt stare vile Margarite u kojoj je u Novom Vinodolskom nekada bio Dom zdravlja, županov zamjenik Vojko Braut je kazao, da je održana licitacija.

Dom zdravlja 2 (1)

Dom zdravlja

„Bila je samo jedna pravovaljana ponuda i u roku od 75 dana očekujemo potpisivanje ugovora“, najavio je Braut.

U Novom Vinodolskom je  2020. dovršena izgradnja novog i funkcionalnog Doma zdravlja. Grad je dao zemljište, a Županija 11 i po milijuna kuna za izgradnju Doma zdravlja. Stara zgrada, u to vrijeme procijenjena na 10 i po milijuna kuna, trebala se  prodati kako bi se od tog novca većim dijelom financirala gradnja novog Doma zdravlja.

Natječaji za prodaju ove zapuštene  novljanske vile do sada su ponavljani nekoliko puta.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten