Novosti

Problematika luke Mrtvaška: Ilovčani nemaju brodsku liniju, a nema ni radova

Problematika luke Mrtvaška
Priča bi mogla bi dobiti sudski epilog, a županijski bi proračun mogao biti oštećen zbog plaćanja penala. Sramota, kazano je na zajedničkoj presici županijskih vijećnika Ive Rinčić i Vjekoslava Rubeše, te Ladislava Radoslovića iz MO Ilovik.

Problematika luke Mrtvaška bila je tema konferencije za novinare članova PGŽ Skupštine, nezavisne Ive Rinčić, Vjekoslav Rubeša u ime kluba Akcije Mladih i Unije Kvarnera te predstavnika MO Ilovik Ladislava Radoslovića.

Rinčić i Rubeša su izjavili, da kao članovi Skupštine ne mogu dobiti kvalitetne odgovore o izmjenama projekta definirane zaključcima Županijske skupštine. Radoslović je cijeli slučaj nazvao sramotom.

Zbog zanemarivanja potreba mještana Ilovika nad projektom je već dugo nadvijen oblak sumnje.

Problematika luke Mrtvaška

„Projekt je naručen bez javnog natječaja i jeftino je plaćen. Za nadzor je, uz relativno visoku naknadu angažiran projektant“, kazao je Vjekoslav Rubeša dodavši:

„Građevinska dozvola je izdana za dogradnju jer bi za izgradnju trebalo mijenjati prostorni plan. Riječ je o EU projektu, a sredstva su dobivena na osnovu postojeće linije za Ilovik. Odobren je EU novac za poboljšanje uvjeta života Ilovčana, a projekt to onemogućuje. Izvođač je prijetio prekidom radova iako je de facto radove započeo.

Ignoriranje i propusti lučke uprave, Županije, resornog ministarstva

Projekt je Ilovčanima trebao olakšati život, a pretvorio ga je u noćnu moru. Oni su državnom linijom 311 koja je sada izmještena stizali do Lošinja za 10 minuta. Sada državna linija dvostruko duže prometuje do Malog Lošinja, a zbog vremenskih je uvjeta često neupotrebljiva“, rekao je Rubeša na temu problematika luke Mrtvaška.

Mještani Ilovika upozoravali su na sve nelogičnosti projekta, a susreli su se ignoriranjem i propustima lučke uprave, Županije, resornog ministarstva, projektanta i izvođača, čulo se na konferenciji za novinare.

Iva Rinčić je izjavila, da članovi Skupštine ne mogu na uvid dobiti izmijenjenu građevinsku dozvolu. To izaziva sumnju u postojanje građevinske dozvole.

Iva Rinčić
Članovi Skupštine ne mogu na uvid dobiti izmijenjenu građevinsku dozvolu – Iva Rinčić

„Neprihvatljivo je da jedna županijska ustanova poduzima nelegalne radnje pod okriljem noći te, da ne ispunjava naloge Skupštine za izmjenom projekta“, rekla je Rinčić i dodala:

„Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Nada Milošević obmanjuju javnost. To čini i županijska službenica, voditeljica Ispostave u Malom Lošinju. Osuđujemo devijantno ponašanje bilo kojeg tijela, službe ili osobe u bilo kojem dijelu javne uprave te od župana Zlatka Komadine tražimo smjene. Hitno treba razriješiti dužnosti ravnatelja i članove Upravnog vijeća Lučke uprave Mali Lošinj te voditeljicu ispostave Odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u Malom Lošinju.“

Problematika luke Mrtvaška prijavljena i OLAF-u

Predstavnik Mjesnog odbora Ilovik Ladislav Radoslović se požalio na trenutnu situaciju s kojom su mještani suočeni. Svojim plovilima odlaze s Ilovika do Mrtvaške, a navodno izmijenjeni projekt nitko nije vidio.

„Cijelu stvar smo još u rujnu prošle godine prijavili OLAF-u jer se pokušava prevariti i nas i europska tijela. Trenutno nema brodske linije na osnovu koje su povučena europska sredstva, mještani Ilovika nemaju brodsku liniju do Mrtvaške, a nema ni radova. Priča bi mogla bi dobiti sudski epilog, a županijski bi proračun mogao biti oštećen zbog plaćanja penala. Sramota!“, zaključio je Radoslović.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten