Novosti

Energo je uteg oko vrata građana Rijeke

Energo je uteg oko vrata građana Rijeke
Gradsko vijeće je s 20 glasova SDP-a, PGS-a, Možemo i Mosta podržalo refinanciranje kreditnih zaduženja Energa uz 88 postotno jamstvo Grada Rijeke. Nezavisni vijećnik Davor Štimac je, uz još nekolicinu vijećnika, bio protiv takve odluke.

Niti dva mjeseca nakon izglasavanja  dokapitalizacije Energa s 30 milijuna kuna, došao je novi pritisak na Gradsko vijeće Grada Rijeke. Ovaj se put od gradskih vijećnika očekivalo da prihvate 88 postotno jamstvo Grada za refinanciranje Energovih kreditnih zaduženja.

Kao što sam bio protiv dokapitalizacije, glasovao sam i protiv davanja jamstva za reprogramiranje kredita ove gradske tvrtke.  Ideja o pretvaranju kratkoročnih kreditnih  obaveze u dugoročne jest jedini način da Energo sada ne ode u stečaj. No da ga se nije dokapitaliziralo već je trebao biti  u stečaju. Grad ne bi imao uteg oko vrata, a stečajni upravitelj bi se pobrinuo  da Energo konačno stane na svoje noge ili nestane zauvijek.” kazao je Davor Štimac, koji je na sjednici sudjelovao online.

Energo je uteg oko vrata građana Rijeke - Da štima svima
Davor Štimac je na sjednici sudjelovao online

Gradonačelnik Rijeke odgovoran je što je plašenjem da će građani ostati bez grijanja članove gradskog vijeća doveo u zabludu. Dokapitalizacijom je Grad  postao većinski vlasnik pa bi u slučaju Energova stečaja morao plaćati njegove dugove. To se znalo i kad se zagovaralo dokapitalizaciju.

Energo i njegova uprava navikli su na poslovanje po modelu „kad zaškripi – pitaj Grad“. To je nedopustivo za trgovačko društvo. Niti je uprava Energa snosila odgovornost za gomilanje dugova niti će za gradska jamstva odgovarati sadašnji Gradonačelnik. On je svoju odgovornost već prebacio na Gradsko vijeće, a odlukom o davanju jamstava za reprogram kredita ovo je vijeće teret prebacilo na neki novi saziv.

I nikome ništa? Nije točno. Sve se opet svaljuje na grbaču poreznih obveznika. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će vremena trebati proći da bi Energova uprava, ova ili neka slična, ponovo besramno pokucala na vrata gradske kase.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten