Novosti

Energo treba lijek, a ne dokapitalizaciju

Energo treba lijek, a ne dokapitalizaciju - Davor Štimac
Uoči sjednice Gradskog vijeća Rijeke nezavisni vijećnik Davor Štimac oglasio se priopćenjem, u kojem je pozvao vijećnike da odbiju predloženu dokapitalizaciju Energa i rebalans proračuna koji bi to omogućio.

Uoči predstojeće sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke nezavisni vijećnik Davor Štimac oglasio se priopćenjem. U njemu je vijećnike pozvao da odbiju predloženu dokapitalizaciju trgovačkog društva Energo i rebalans proračuna koji bi to omogućio.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

„Ako ne prihvatimo rebalans proračuna za ovu godinu i dokapitalizaciju Energa iznosom od 30 milijuna kuna, ugrozit ćemo opstanak te tvrtke”, nova je teza po modelu pile naopako što je  gradonačelnik Marko Filipović servira Gradskom vijeću Grada Rijeke.

Prebacivanje odgovornosti na vijećnike

Mi, gradski vijećnici dovedeni smo u situaciju da za predstojeću blokadu ili predstečajnu nagodbu Energa preuzmemo njegovu odgovornost kao predsjednika Skupštine kao i odgovornost direktora Energa, Sanjina Kirigina.

Riječ je o ljudima koji su se ozbiljno potrudili da problem enormnih cijena plina za Riječane dobrim dijelom prebace u Zagreb. Građane su prije dva mjeseca pozivali da prijeđu na Gradsku plinaru Zagreb jer će im inače višekratno porasti računi za opskrbu toplinskom energijom.

Stoga je više od sedam i pol tisuća riječkih kupaca raskinulo ugovore s Energom i prešlo na opskrbu u GPZ. Pri tom je direktor Energa i članove Odbora za komunalno gospodarstvo i Gradsko vijeće uvjeravao da se Energu zbog toga neće dogoditi apsolutno ništa.

Energo ima lošu upravu

Samo dva mjeseca kasnije, na sjednici Gradskoga vijeća, trebali bismo spašavati Energo i njihov menadžment koji godinama nekažnjeno, uz blagoslova gradske uprave, zlostavljaju građane Rijeke. Evidentno  je da uprava Energa loše vodi tvrtku  te luta u idejama čime bi se zapravo htjeli baviti. Podsjećam na  neslavnu ideju rušenja toplane umjesto koje su htjeli izgraditi benzinsku crpku.

Neučinkovita gradska tvrtka

Nitko nije reagirao na činjenicu da  je na prošlogodišnjem ‘Natječaju za opskrbu plinom u obavezi javne usluge’ odabrana tvrtka Gradska plinara Zagreb – opskrba. Time je dobila obvezu opskrbe plinom svih zainteresiranih kupaca. Zašto je na tom natječaju za opskrbljivače u obvezi javne usluge Energo izgubio sve kupce plina? Kako je moguće da je zagrebački opskrbljivač ponudio znatno bolje uvjete? Energo u Rijeci ima ljude na terenu, poznaje kupce, potrošnju, lokaciju brojila te ima uhodan sustav očitanja i naplate. Sve je to GPZ Opskrba tek trebala ustrojiti ispočetka. Ipak su na natječaju ponudili bolje uvjete nego Energo.

Nema drugog objašnjenja nego li da je lokalna neefikasna gradska tvrtka nastavila s nerealno visokim troškovima poslovanja ili neopravdanom ambicijom da  samo nastavi enormno zarađivati.

Energov oksimoron

Treba li građanima Rijeke takav Energo? Pitali smo što će se dogoditi ako svi Riječani promijene opskrbljivača i što će ostati od Energa? Tek nekoliko starih toplana za isporuku skupe toplinske energije i minimalni prihod od distribucije plina? Tvrdili su – neće biti problema.

Nisu svi građani prešli na GPZ-ov opskrbu iako je direktor, kao niti jedan direktor neke firme do sada, pozivao svoje kupce da odu dugome. No sada nemaju dovoljno za efikasno poslovanje, a s obzirom na „uhodani“ način poslovanja, građanima neće biti bolje ni nakon upucavanja traženih  3o milijuna kuna. U budućnosti mogu očekivat još veća poskupljenja i još lošiju uslugu. Na to smo, nažalost, navikli kad je riječ o Energu.

Stari ritam Grada

Da je riječ o “starom ritmu Grada“ vidimo i iz dnevnoga reda predstojeće sjednice Gradskoga vijeća Gradonačelnik Filipović želi spašavati trgovačko društvo Energo kupnjom 34 posto udjela talijanske tvrtke HERA ( koja nema veze s Hrvatskom regulatornom agencijom HERA).

Talijanski  su partneri, navodno zbog energetske krize, odbili dokapitalizirati Energo. Stoga Gradonačelnik vapi za spas Energa tvrdeći da je od strateške važnosti za Grad Rijeku. Možda ovakav jest za gradsku upravu, ali ne za grad i građane (koji se pišu malim slovom). Građani trebaju zdravu energetsku tvrtku s dobrim menadžmentom.

Izvješća pokazuju: Energo je poslovao s dobiti

Nje istina, kako u medijima navodi gradonačelnik Filipović, da su problemi u poslovanju počeli 2009. kad je Energo zbog HERA-ine odluke morao  skupo kupovati energente, a jeftino prodavati toplinsku energiju. Od tada do danas je navodno kumulirao gubitke što je netočno. U izvješću o poslovanju tijekom protekle dvije godine Energo je iskazao dobit.

Tvrtka koja je Riječane natjerala na ulice

Sjećamo se prosvjeda iz 2015. Riječani rijetko prosvjeduju u tolikom broju koliko ih se tada slilo na ulice zbog enormnih računa za toplinsku energiju. Računi nisu bili enormni  zbog velikih cijena, već zbog suludih obračuna. S nerealnim obračunima Energo je započeo već puno godina ranije, ali je eskaliralo 2015. kada je prevarenih građana već bilo previše.

Nerealni računi

Naplaćivali su ogromne količine navodno isporučene energije suprotno zakonima termodinamike. Riječ je o količinama koje nije bilo ni moguće isporučiti u prostore za koje su ih zaračunavali. Većina građana nije bila svjesna da je tada 35 postotno poskupljenje bio manji problem nego li zaračunavanje navodno predanih količina zgradama, na što su upozoravali tek rijetki stručnjaci.

Opravdanja su bila svakakva. Slijedilo je gašenje vatre neistinitim pričama o razdjelnicima koji tobože štede energiju umjesto činjenica da je samo  riječ o raspodjeli ukupnog troška zgrade na više jedinica.

Energo – trgovačko društvo socijalističkih manira

U Energu su radili što su god htjeli do trenutka dok se nije dogodila ulica. Tada im je bivši gradonačelnik zabranio podizanje cijena u skladu s tržišnim kretanjima. Time je primorao direktora Kirigina da stvara gubitke. Ne HERA! Riječ je o menadžmentu energetske kompanije koja je funkcionirala po socijalističkom modelu. Nitko ne može natjerati privatnu tvrtku da namjerno radi s gubitkom, a posebno ne regulator (HERA). Njihova je uloga da provjere izračun i odobre maržu koja jamči održivo poslovanje i opskrbu.

Predstečaj i kvalitetan menadžment kao lijek

Ovakav Energo ne zaslužuje nastavak poslovanja. Priče o blokadi i pred stečajnoj nagodbi nisu prijetnja ni razlog za strah nego jedini mogući lijek. Pozivam sve vijećnike, da prestanemo soliti more te da odbijemo dokapitalizaciju Energa i rebalans proračuna koji bi to omogućio. Zbog nesposobnosti i lutanja u poslovanju, predlažem i smjenu direktora Energa, Sanjina Kirigina. Odgovornosti predsjednika Skupštine Energa odnosno gradonačelnika morat će se sjetiti birači, kad za to dođe vrijeme.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten