Novosti

Vijeće protiv poskupljenja Čistoće i Filipovićevog izvješća o radu

Gradonačelnik Filipović prvi puta se suočio s nedovoljnim brojem „ruku“ u gradskom parlamentu - vijeće je bilo protiv poskupljenja Čistoće i njegovog izvješća o radu.

Održana je još jedna maratonska sjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke koja bi se mogla sažeti – Vijeće protiv poskupljenja Čistoće i Filipovićevog izvješća. Naime, gradonačelnik Marko Filipović, po prvi se put javno suočio s nedovoljnim brojem „ruku“ u gradskom parlamentu. Izostali su čak i glasovi koalicijskog partnera PGS-a.

Dogodilo mu se i to, nakon vala nezadovoljstva i prijetnji štrajkom zaposlenika više gradskih poduzeća. Nezadovoljni su i oni koji rade u gradskoj upravi.

Marku Filipoviću Gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće o šestomjesečnom radu.

Nema prave međunarodne suradnje korisne za grad

”Tim je dokumentom uglavnom obuhvaćeno ono što je radio netko prije vas i ono što su zapravo napravili drugi, a nema direktne veze s gradonačelnikom”, ocijenio je izvješće nezavisni Davor Štimac.

”Riječ je o dokumentu koji pokazuje što je radilo petstotinjak ljudi, a ne Marko Filipović, ali i to da se smjer razvoja grada nimalo ne mijenja”, dodao je Davor Štimac te upozorio:

”Svaki od odlomaka izvješća koji krenete čitati ima nekih anegdotalnih elemenata”, rekao je Štimac o izvješću.

 

Posebno je izdvojio gradonačelnikovu protokolarnu i međunarodnu aktivnost te suradnju s dalekim gradovima prijateljima od koje Rijeka eventualno na poklon dobije poneku skulpturu i nema dalje.

”Prave suradnje koja bi bila korisna za grad nije bilo”, čulo se s govornice.

U obranu gradonačelnika stao SDP-ov Jovanović

”Još mi je zanimljivije ovo s uzvratnim posjetom uzbekistanskom gradu Kiva. To je grad sa 89 tisuća stanovnika. Svrha gradonačelnikova putovanja bila je buduća kulturna i turistička suradnja. Podsjetio bih na to da je Uzbekistan zemlja koja ima GDP 1.685 dolara odnosno deset puta manje nego Hrvatska. Stoga mislim, da nećemo baš procvjetati od tog turizma što ste ga dogovarali u Uzbekistanu”, kazao je vijećnik Davor Štimac.

U obranu gradonačelnika stao je SDP-ov vijećnik Željko Jovanović te prozvao Štimca zato što nije izrekao nijednu pohvalu već je samo kritizirao.

”Ovdje se vidi jedan novi ritam i nova promjena”, rekao je Jovanović.

Ustvrdio je da je riješen problem o kojem Davor Štimac stalno govori. Podsjetio je na to da je riječ o demografiji i boljim uvjetima za mlade obitelji. Spomenuo je 96 novih mjesta u dječjim vrtićima te, da su zaposlene 24 nove odgojiteljice. Jovanović je naveo i to, da je pokrenut postupak otvaranja obrta za skrb o djeci

”Gradonačelnik je pokazao umijeće pregovaranja ne bi li riješio problem s plaćama u vrtićima. To njegovom prethodniku nije uspjelo”, naglasio je Jovanović.

Većina se vijećnika složila s time, da je najveći uspjeh zapravo ostvaren u resoru i zalaganjem zamjenice Sandre Krpan. Sa 11 glasova ZA i 15 PROTIV, Gradsko vijeće nije prihvatilo polugodišnje izvješće gradonačelnik Filipovića.

Najava poskupljenja Čistoće formirala novu većinu vijećnika

Nije ”prošla” ni predložena Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke. Njome je bilo predviđeno značajno poskupljenje fiksnog dijela cijene Čistoće. To je za kućanstva trebalo biti 54,91 kuna plus PDV, a za sve ostale 154,53 kune plus PDV.

Na ovaj smo problem upozorili i na nedavno održanoj konferenciji za novinare”, rekla je Iva Rinčić.

Rasprava je trajala skoro tri sata, a nakon stanke su se klubovi vijećnika dogovorili, da će prihvatiti većinu predloženih amandmana od kojih je najvažniji bio o nižoj cijena fiksne naknade. Dogovor su postigli vijećnici PGS-a, HDZ-a, MOST-a, Akcije mladih, Unije Kvarnera, Možemo! i Nezavisne liste Davora Štimca.

”Očigledno je, da se oko ove odluke formirala većina vijećnika. Kao prvi čovjek grada i predsjednik Skupštine ne želim snositi odgovornost za promjene odluke u skladu s takvim dogovorom i zato je povlačim”, rekao je Marko Filipović.

Pozvao je vijećnike neka novoformirana većina predloži novu Odluku za sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća.

Pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Maja Malnar je tom prigodom naglasila, da je predložena Odluka bila u skladu s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Većina je vijećnika ostala pri stajalištu, da ne mogu prihvatiti nepoznat način na koji je izračunat predloženi iznos fiksne naknade.

”Mi smo praktično nemoćni. Izračun cijene ne može biti drukčiji jer ćemo u protivnom imati scenarij velikih gradova zatrpanih smećem poput slučaja u Rimu”, zavapio je SDP-ov Jovanović.

Vijećnici su ocijenili da se građane nepotrebno plaši.

Sukob interesa direktorice KD Čistoća

”Bolje da prihvatimo dobru odluku, čak i da je resorno ministarstvo kasnije odbije, nego li na Vijeću izglasati lošu odluku”, poručio je Vedran Vivoda iz Akcije mladih.

Gradonačelnik Filipović je na kraju gradskim vijećnicima poručio, da je na njima odgovornost što nisu podržali odluku pa ju je morao povući jer – on poštuje zakon.

Tijekom rasprave, HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović je – među ostalim – upozorio na sukob interesa direktorice KD Čistoća Jasne Kukuljan koja je istovremeno članica Skupštine i Nadzornog odbora Eko plusa. Kukuljan je upozorila na to, da se povlačenjem predložene odluke za građane trenutno nije ništa promijenilo.

 

”Zaustavljena je uspostava novog individualiziranog sustava, ali je to samo jedan od problema jer nam Zakon nalaže prihvaćanje nove odluke”, naglasila je Jasna Kukuljan.

Izlaganje je zaključila rekavši, da sustav odvoza otpada ipak neće biti doveden u pitanje.

Tematska sjednica Vijeća o demografiji

Odluka o Izmjeni i dopune Plana razvoja Grada Rijeke od 2021. – 2027. nije prošla. Sa 12 glasova ZA, 11 PROTIV i 2 suzdržana glasa odbijen je prijedlog Nezavisne liste Davora Štimca. Njime se tražilo, da se podaci iz Plana usklade sa stvarnim demografskim pokazateljima i točnim podacima Popisa stanovništva iz 2021.

Postojećim je planom sve bazirano na podacima od prije deset godina. Kako od 14. siječnja ove godine znamo, da depopulacija Grada Rijeke iznosi 15,6 %, što je skoro dvostruko više od službene projekcije za 2018. godinu, izmjene su smatrali nužnim.

”Predložene izmjene smatramo nepotrebnim, ovaj plan prepoznaje demografske probleme, ali te provedbene mjere neće pisati u strategiji”, poručio je Željko Jovanović.

Iako ovaj prijedlog nije prošao, vijećnici su se usuglasili s time da će Gradsko vijeće Grada Rijeke održati tematsku sjednicu o demografiji.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten