Novosti

Uvrijeđeni Romi napustili gradsku vijećnicu

Uvrijeđeni Romi napustli gradsku vijećnicu
U povodu Svjetskog dana Roma trebao se održati okrugli stol na koji nisu stigli predstavnici riječke vlasti, pa su uvrijeđeni Romi napustili gradsku vijećnicu.

Predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine i njihovi gosti, uvrijeđeni su napustili prostor riječke gradske vijećnice u kojoj se u povodu Svjetskog dana Roma trebao održati Okrugli stol. Kako je naglasio predsjednik Vijeća Surija Mehmeti:

„Mi Romi nećemo biti ukras, samo kad treba. Sramota, da se nisu pojavili ni gradonačelnik, ni zamjenici ni pročelnik za kulturu! Zar od petsto ljudi zaposlenih u gradskoj upravi nisu imali nikoga poslati, da nam se danas pridruži? Pa ni čistačicu!“, uvrijeđeno je prokomentirao Mehmeti pa su uvrijeđeni Romi napustili gradsku vijećnicu.

Pozvao je, okupljene da se fotografiraju za uspomenu na poniženje u Rijeci te, da napuste zgradu gradske uprave.

Na skupu su se bili okupili, uz riječke Rome i predstavnici romskih zajednica iz Hrvatske i drugih zemalja. Od posebnih uzvanika, pozivu Roma su se odazvali samo nezavisni gradski vijećnici Davor Štimac i Iva Rinčić te načelnica Odsjeka za upravne poslove PU Primorsko goranske, Nina Gregović.

Uvrijeđeni Romi napustili gradsku vijećnicu

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović uoči skupa poslao je Romima pismo isprike i čestitku u povodu Svjetskog dana Roma. U pismu među ostalim stoji:

„Grad Rijeka dugi niz godina njeguje bogatstvo kulturne raznolikosti koja predstavlja jednu od najvećih vrijednosti Grada Rijeke. Uvjeren sam, da ćemo i dalje zajednički doprinositi poboljšavanju uvjeta života Roma u našoj lokalnoj zajednici, kao i očuvanju romske kulture, tradicije, jezika i identiteta.“

Pisana čestitka nije dobro primljena iako je završila rečenicom na romskom jeziku:

„Ćidinipe romengoro nacionaonikano minjoriteti e foresko rijekakoro“.

Okrugli stol o Romima u Rijeci završio je odmah čim je započeo, priopćili su iz Vijeća romske manjine uz napomenu da im nije omogućeno, da puste romsku ni hrvatsku himnu niti, da negdje u prostoru prigodno izvjese romsku zastavu.

Najviše su zamjerili što im se nitko iz Grada nije uživo obratio, makar s nekoliko prigodnih rečenica.

Pogledajte snimku u kojoj Surija Mehmeti izražava nezadovoljstvo neodazivom gradskih struktura.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten