Novosti

Poslodavci radije plaćaju penale nego li da zaposle invalida

Poslodavci radije plaćaju penale nego li da zaposle invalida - Da štima svima (1)
Najemotivnija od svi tribina u organizaciji Udruge da štima svima. Sportaši Albert Sirotich i Lukrecija Tomušić, pisac i influencer Jan Bolić, umjetnik Emil Mandarić i glazbenik Erik Balija govorili o svom životu, uspjesima, ali i vječitim borbama. Davor Štimac o uspješnom modelu zapošljavanja osoba s invaliditetom uvedenom u riječki KBC za njegova ravnateljskog mandata.

Za život bez barijera u glavama i prostoru naziv je odlično posjećene tribine održane u dvorani Transadrije u organizaciji udruge Da štima svima.

Okupili su se predstavnici udruga osoba s invaliditetom, njihovi prijatelj i rodbina te brojni zainteresirani građani.

Novinarka Leonida Domijan Fišter s gostima je razgovarala o njihovom životu, uspjesima i neprekidnim borbama za život bez barijera. O važnosti sporta i potpori bližnjih govorili su Albert Sirotich i Lukrecija Tomušić. Pisac i influencer Jan Bolić prenio je iskustva loše komunikacije i marginalizacije osoba s invaliditetom. Umjetnik Emil Mandarić  upozorio je na problem “nevidljivih” sugrađana, dok je glazbenik Erik Balija govorio o tragikomičnom iskustvu sa službenicima Zavoda za zapošljavanje.

Poslodavci radije plaćaju penale nego li da zaposle invalida - Da štima svima 4
Za život bez barijera u glavama i prostoru naziv je održane tribine u organizaciji udruge Da štima svima

Ljudska prava osoba s invaliditetom

U emocijama nabijenoj tribini gosti su govorili o svom životu, uspjesima te vječitim borbama za  ostvarenje ljudskih prava osoba s invaliditetom. Davor Štimac je podsjetio na uspješni model zapošljavanja osoba s invaliditetom što ga je za ravnateljskog mandata uveo u riječki KBC. Mnogi od ljudi iz publike progovorili su o tome kako im je tada i danas zaposlenje promijenilo život na bolje.

Poslodavci radije plaćaju penale nego li da zaposle invalida - Da štima svima 2
Poslodavci često radije plaćaju penale nego li da zaposle osobu s invaliditetom – poruka je s tribine

Bilo je riječi o problemima (ne)pristupačnost javnih objekata i ‘nevidljivosti’ građana s invaliditetom. Čini se kao da ih je malo jer ih u gradu nigdje nema. Oni su uglavnom kod kuće jer su mnogi izgubili volju i snagu u borbi za ostvarivanje prava na normalan život.

„Teško je biti u kolicima kad ti vožnja javnim prijevozom ovisi o dobroj volji vozača autobusa koji često ne žele spustiti rampu“, čulo se sinoć.

Nepristupačni grad

U Rijeci se od 2003. godine provodi projekt „Uklonimo barijere“ koji se svodi na obilazak  grada. Uočavaju se nepravilnosti i upozorava na njih, ali rezultati i realizacija izostaju.

Javnih WC-a u Rijeci ionako nema dovoljno, a o onima za osobe s invaliditetom da i ne govorimo. Arhitekti i građevinari školovani su za izbjegavanju arhitektonskih barijera, no stvarni ih je život  i dalje prepun. Širina vrata ili prag od svega deset centimetara za mnoge su nepremostivi problem, ako nemaju asistenta do koga nije lako doći.

Poslodavci radije plaćaju penale nego li da zaposle invalida - Da štima svima 3

Barijere u glavama

Teške su i barijere u glavama. Poslodavci često radije plaćaju penale nego li da zaposle osobu s invaliditetom. Uglavnom se boje potrebe prilagodbi radnih prostora, ali i ne vjeruju u sposobnosti osoba s invaliditetom.

Mali pomaci bi puno značili

Slijepe osobe žele da u autobusima imaju glasovnu najavu postaja na koje dolaze kao što je to u Zagrebu i drugim europskim gradovima. Oni u kolicima upozoravaju da ne zauzimate za njih označena parkirna mjesta. Također i to da bi rado ušli u kafiće i prodavaonice kad bi postojale rampe primjerena nagiba. Cijelu snimku tribine. koja je završila glazbenim nastupom Erika Balije, pogledajte ovdje.

Pogledajte video s tribine:

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten