Novosti

Plastični tanjuri i pribor za jelo s riječke prvomajske fešte kao “miješani otpad”

Zabranjeni plastični tanjuri
Na SDP-ovoj proslavi 1. maja pored Gradine nije bilo žutih spremnika, kako bi posjetitelji propisno odložili korištene plastične čaše, tanjure, žlice i vilice, čija je zabrana proizvodnje i korištenja na snazi od 3. srpnja prošle godine.

Ako je još uvijek teško organizirati feštu na otvorenom bez plastičnog pribora, a još teže korišteni pribor zbrinuti, morat ćemo u Rijeci početi ozbiljno vježbati.

Je li bilo previše  za očekivati od gradske organizacije SDP-a i njihovog čelnog čovjeka, da na prvomajskoj fešti pokušaju pozitivnim primjerom djelovati na građane kad je riječ o zbrinjavanju  plastičnog otpada? Sudeći po odgovoru riječkoga gradonačelnika Filipovića na vijećničko pitanje, onda – jest!

Ograničenja za korištenje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu uvedena su 2019. Direktivom Vijeća EU. Zasnovana su na postojećem zakonodavstvu, ali postoje i stroža pravila za one vrste proizvoda i ambalaže koji su među deset najučestalijih kojima se onečišćuju europske plaže.

Stoga je zabranjena upotreba određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative. Također su uvedene posebne mjere za smanjenje upotrebe plastičnih proizvoda koji se najčešće odbacuju u okoliš kao otpad.

U svim zemljama članicama Europske unije od 3. srpnja, prošle godine, na snagu je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda poput plastičnih tanjura, pribora za jelo, slamki i sličnoga.

Trgovci su od tada dužni koristiti alternativne proizvode izrađene od stakla ili metala za višekratnu upotrebu .

Proizvodi za jednokratnu upotrebu koji su još uvijek na skladištu, mogu  se prodavati do isteka zaliha.

Čini se, da riječki trgovci imaju velike zalihe takvih proizvoda, a organizatori fešte, u ovom slučaju riječki SDP, ne brinu previše o ekologiji. Na ovogodišnjoj riječkoj  proslavi 1. Maja, ne samo što se koristio takav pribor, dakle zabranjeni plastični tanjuri i pribor za jelo, nego se nisu pobrinuli ni da građani svu tu plastiku mogu odbaciti na primjeren način.

„Zašto Grad Rijeka na proslavi 1. Maja u parku pored Trsatske Gradine, u organizaciji gradske organizacije SDP Rijeka čiji ste predsjednik, nije osigurao prikupljanje komunalnog otpada u skladu s odredbama Zakona o gospodarenju otpadom“, pitala je stoga nezavisna vijećnica Iva Rinčić riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića

Na mjestu proslave, pored Trsatske gradine bilo je postavljeno samo pet zelenih spremnika za prikupljanja miješanog komunalnog otpada. S obzirom na to, da su korištene isključivo plastične čaše, tanjuri, plastične žlice i vilice,  organizatori su se trebali pobrinuti  za to da ih građani mogu kasnije primjereno odložiti. Na žalost se plastika tom prigodom nije prikupljala – jer nije bilo žutih spremnika.

„Prema informacijama koje sam dobio iz KD Čistoća, na ovogodišnjoj proslavi Međunarodnog praznika rada u parku pored Trsatske gradine, Grad Rijeka je prikupljanje komunalnog otpada osigurao u skladu s odredbama Zakona o gospodarenju otpadom“, odgovorio je riječki gradonačelnik Marko Filipović i dodao:

„Žuti spremnici namijenjeni su za prihvat plastičnog, metalnog i višeslojnog ambalažnog otpada koji je prije odlaganja u spremnik potrebno isprazniti od sadržaja i isprati s vodom”.

Kako se na navedenoj lokaciji nije moglo osigurati ispiranje korištenog pribora u kojemu su građani ostavljali i ostatke hrane, a s obzirom, da onečišćenu plastiku ne preuzima niti jedan oporabitelj, za ovu proslavu postavljeni su samo spremnici za prikupljanje miješanog komunalnog otpada u koji spada i sav onečišćeni reciklabilni otpad“, poručio je riječki gradonačelnik.

Na web stranici KD Čistoće u uputi za odvojeno odlaganje otpada ipak piše “po mogućnosti” isprati vodom, a onda odložiti u žuti spremnik.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten