Novosti

Ožujak – Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva
Odlukom Sabora ožujak se obilježava kao mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Godišnje se dijagnosticira 3.500 novih slučajeva bolesti.

Rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca i žena. Kod muškaraca je najučestaliji rak pluća dok je kod žena na prvom neslavnom mjestu rak dojke. Odlukom Hrvatskog sabora od ove se godine ožujak se obilježava kao nacionalni mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva.

Kolorektalni karcinom godišnje zahvati gotovo dva milijuna ljudi diljem svijeta. U Republici Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko tri i po tisuće novih slučajeva. Kod polovice oboljelih karcinom debelog crijeva, nažalost, bude u uznapredovalom stanju.

„Važno je da u vrijeme pandemije ne zanemarimo ostale aspekte zdravlja jer svake godine u Hrvatskoj bilježimo porast broja malignih bolesti. Svaki dan 10 osoba u zemlji sazn,a da ima rak debelog crijeva, a taj broj na žalost raste“, istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović na konferenciji za novinare.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj se provodi od 2008. godine. Usmjeren je na poboljšanje zdravlja populacije. Ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava se bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje, odnosno doživljavanje očekivane dobi. Program probira i ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od pedesete do navršene sedamdesetčetvrte godine godine.

Sve osobe koje dobiju pozitivan nalaz dobiju poziv na kolonoskopski pregled. Tim je pregledom moguće ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu. Ako se otkrije polip treba ga odstraniti i spriječiti nastanak raka.

„Okončana su četiri ciklusa organiziranog programa probira na kolorektalni karcinom i ulazimo u peti. Ciljevi su bili da se na testiranje odazove i do 60 % ljudi. Na žalost, u situaciji smo da je kroz sva četiri ciklusa testirano do 25 % stanovništva. To je malen broj i nije dovoljno da bi program ostvario zamišljeni uspjeh“, rekao je prof. dr. Davor Štimac, predstojnik Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka.

Još uvijek postoji relativno malen broj karcinoma koji se otkrivaju u ranoj fazi.

Davor Štimac iznio je podatke o obavljenim kolonoskopijama u riječkoj bolnici. Godine 2020.  obavljeno je 3 316, a 2021. godine 3 539 kolonoskopskih pregleda. Dobru vijest o više pregleda prati i loša, da ih je većina obavljena sa zakašnjenjem.

„U sklopu preventivnog programa 2020. je bilo 176 kolonoskopija, a 2021. samo 76. Samo se pet posto tumora otkrije kroz program prevencije, ostali se otkrivaju nakon što pacijenti već imaju simptome bolesti“, upozorava prof. Štimac.

Program probira u Hrvatskoj se provodi već četrnaest godina, a u četvrtom ciklusu na pismo je odgovorila tek svaka četvrta osoba.

„ Na taj način se karcinom debelog crijeva ne otkriva u dovoljnoj mjeri dovoljno, a riječ je o bolesti koja je u ranoj fazi potpuno izlječiva, rekao je Štimac koji apelira na građane da se odazivaju preventivnim pozivima.

„Treba samo poslati tri uzorka stolice na testiranje na nevidljiva krvarenja, što nije teško, a spašava život. Rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani karcinom u Hrvatskoj, obolijevaju sve mlađi ljudi, a više od 75 posto oboljelih nema nikakvu obiteljsku anamnezu.“ rekao je  prof. Štimac.

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva ove se godine prvi put u Hrvatskoj obilježava upozoravanjem na važnost preventivnih pregleda. Oni su važni jer se tako zloćudna bolest može otkriti znatno ranije odnosno prije pojave prvih simptoma.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten