Novosti

Obilježavanje posljednjeg dana nastave na Korzu pokazuje nebrigu za mlade

Obilježavanje posljednjeg dana nastave na Korzu pokazuje nebrigu za mlade - Maša Magzan
Neprimjerna slika Korza od 25 svibnja pokazala je (ne)brigu za mlade, njihovu sigurnost i potrebe, odnos prema lokalnoj tradiciji i kulturi te poslala lošu poruku slučajnim prolaznicima i posjetiteljima Rijeke.

Zašto Grad Rijeka u suradnji sa Primorsko-goranskom županijom, nije poduzeo ništa , osim angažiranja komunalnog redarstva i policije, kako bi se osmislilo i organiziralo prikladno i sigurno obilježavanje posljednjeg dana nastave za riječke maturante“, upitala je riječkoga gradonačelnika nezavisna vijećnica Maša Magzan.

Vijećnica je upozorila na neprimjerene baklje i dimne bombe na Korzu gdje se održavao Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije te izložba tradicionalnih barki.

Naglasila je kako je neprimjerna slika Korza 25 svibnja zapravo pokazala (ne)brigu za mlade, njihovu sigurnost i potrebe, odnos prema lokalnoj tradiciji i kulturi te poslala lošu poruku slučajnim prolaznicima i posjetiteljima Rijeke.

Toga dana su riječki su maturanti kraj školske godine obilježili na trgovima i ulicama grada uz puno neprimjerenog ponašanja i pretjerivanja u slavlju. Komentirao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Gradonačelnik Filipović: Ne želimo takvo ponašanje

„Neprimjereno ponašanje pojedinih maturanta baca ljagu na njihove škole, ali i na grad Rijeku, te jasno želimo poručiti da ne želimo takvo ponašanje mladih u Gradu Rijeci. Smatram da neprihvatljiva ponašanja maturanata predstavljaju odgovornost svih nas: osnivača, škola, ravnatelja, razrednika, svih profesora, ali svakako i roditelja maturanata. Grad bez sviju navedenih ne može ništa samostalno. Doista, bez angažmana ravnatelja, u suradnji s razrednicima maturanata i ostalih profesora škole, roditelja i osnivača, ne može se osigurati da se taj važan dan u životu svakog srednjoškolca obilježi na primjeren način“, napisao je riječki gradonačelnik i dodao:

Kraj godine u ludom duhu

„Svjesni smo da je kraj školske godine za maturante razdoblje ispunjeno mješavinom različitih emocija. Zadnji dani intenzivnog druženja s prijateljima iz razreda, opraštanje od profesora, napuštanje jednog važnog dijela vlastitog obrazovanja, svojevrsno odrastanje, odlazak na fakultet ili zapošljavanje itd., zasigurno predstavlja veliku prekretnicu u životu maturanta. Zato ne čudi što se zadnji dan škole već tradicionalno slavi u potpuno ludom duhu. Nažalost, svake godine svjedočimo manjim ili većim incidentima o kojima onda kasnije pišu mediji, građani prepričavaju i čude se, a koji za pojedince koji sudjeluju u njima zasigurno ne ostaju u tako lijepom sjećanju. Stoga smatramo da bi svaki maturant trebao na vrijeme biti upozoren, pripremljen, savjetovan oko kodeksa ponašanja za taj njihov važan dan. Škole, na ponašanje maturanata moraju početi utjecati već na početku školske godine“, odgovorio je gradonačelnik.

Dosadašnje organizirane proslave bile su neuspješne

Grad je do sada, iako nije osnivač srednjih škola, u više navrata – posljednji put 2017. godine – pokušao organizirati zabavu za maturante. Bilo je to u cilju zaustavljanja neorganiziranog lutanja, a nerijetko i divljanja kakvog je i ove godine bilo na gradskim ulicama.

„Nažalost, ni te 2017. godine, niti za ranijeg pokušaja organiziranja proslave zadnjeg dana srednje škole, nismo dobili potporu profesora srednjih škola i sve je završilo prilično loše – izostala je očekivana organizacija učenika od strane srednjih škola i u konačnici smo dobili koncerte gotovo pa bez publike, odnosno divljanja koja su završila i uništavanjem inventara.” rekao je gradonačelnik Filipović

Stoga je Grad Rijeka za sada odustao od organizacije proslave za maturante.

“Ipak, Grad Rijeka  je i dalje spreman uključiti se u organizaciju programa za maturante, no prije svega očekujemo angažman škola i Županije kao osnivača.”

Županija treba pokrenuti inicijativu

“Smatram da bi Županija, kao osnivač srednjih škola trebala pokrenuti inicijativu, predložiti  i dogovoriti se sa srednjim školama razna događanja za maturante, a sve kako se događaji neprihvatljivog, razularenog ponašanja maturanata više ne bi ponovili“, rekao je riječki gradonačelnik.

Grad Rijeka je iskazao potporu za novim, kvalitetnijim i  primjerenijim oblikom obilježavanja zadnjeg dana škole maturanata u sljedećoj školskoj godini.

„Zaista želimo da maturanti riječkih srednjih škola svoj dan proslave zajedno veseleći se završetku nastave, ali i pokazujući zrelost dijeleći svoju radost sa svojim sugrađanima na njima prihvatljiviji način, te da bude još više humanitarnih inicijativa“, odgovorio je Gradonačelnik Filipović vijećnici Magzan.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten