Novosti

Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Hrvatski dan osviještenosti o debljini 1 (1)
Za liječenje bolesti povezanih s debljinom Hrvatska izdvaja 2,7 posto BDP-a odnosno 1,7 milijardi eura godišnje. Važno je naglašavati uzroke i posljedice debljine, prevenirati je te unapređivati zdravlje poticanjem pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.

U cilju smanjenja niza bolesti usko povezanih s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, 16. ožujka  je Hrvatski dan osviještenosti o debljini.

Uoči toga dana  u NZJZ “ dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu je održana konferencija Hrvatski dan debljine. Bila je posvećena mladima i onima koji znaju kako utjecati na promjene ponašanja kod svih generacija.

Hrvatski dan osviještenosti o debljini 3 (1)
16. ožujka  je Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Na liječenje debljine 2,7 posto BDP-a

O odnosu prema prehrani  koji se uči od djetinjstva i ulozi roditelja je govorila prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović.

U Hrvatskoj  već sada 35%  osmogodišnje djece ima problema s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom . Čak 65% odraslih Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu pa je riječ o jednoj od najvažnijih zdravstvenih i društvenih tema. Liječenje bolesti povezanih s debljinom Hrvatsku stoji čak 1,7 milijardi eura godišnje, odnosno 2,7 posto BDP-a.

Pretilost je smrtonosna bolest

„Sve koji se bave debljinom, osobito obiteljske liječnike, pozivamo da prepoznaju debljinu, preporuče liječenje, a onda treba postaviti ciljeve i pratiti liječenje“, poručio je u Zagrebu prof. dr. Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu.

“Pretilost je smrtonosna bolest koju trebamo prevenirati, liječiti i pratiti kroz cijeli život”, poručio je psihijatar Veljko Đorđević

Ministarstvo zdravstva je prošle godine formiralo radnu skupinu za izradu Akcijskog plana za prevenciju debljine. Bit će donesen sredinom godine, najavila je na zagrebačkoj konferenciji predstavnica Ministarstva zdravstva Ivana Portolan Pajić.

Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora i Grad Rijeka su u povodu Dana osviještenosti o debljini u gradskoj vijećnici za građane održali predavanja.

„Jesmo li zaista najdeblja nacija u Europi?“ naziv je predavanja što ga jeo držao prof. dr. Davor Štimac. Izv. prof. dr. Sanja Klobučar je govorila o tome zašto i kako liječiti debljinu, a Andrej Belančić, dr. med  o važnosti prehrane u liječenju debljine.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten