Novosti

Gradske tržnice su zapuštene, Brajda zapravo ni ne postoji

Gradske tržnice su zapuštene, Brajda zapravo ni ne postoji
Davor Štimac: Riječ je o području koje bi trebalo biti jedna od gradskih turističkih atrakcija. Na žalost propada i izaziva nezadovoljstvo onih koji tamo rade, kao i nas koji tamo kupujemo.

Vijećnik Davor Štimac je na aktualnom satu riječkoga Gradskog vijeća upozorio na problem gradskih tržnica. Upozorava da su riječke gradske tržnice zapuštene.

„Od srpnja 2017.  riječke tržnice Brajda, Zamet i centralna tržnica pod upravom su Rijeka plusa. Broj zakupljenih mjesta je mali, na Brajdi tek 11 od 102 mjesta. Ta tržnica zapravo i ne postoji“, upozorio je Štimac dodavši i to da je klimatizacija paviljona vrlo često u kvaru.

„Sanitarnih čvorova ima premalo i ne održavaju se. Stolovi i štandovi se šire prema Kazališnom trgu i to ružno izgleda“, rekao je Štimac i nastavio govoriti o prometnoj blokadi oko centralne tržnice.

Najgore je kod iskrcavanje ribe i druge robe u Demetrovoj i Ulici Riva Boduli.

Zašto nitko ne kontrolira što se događa na tržnici

„Je li moguća preregulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu? I zašto nitko ne kontrolira što se događa na tržnici?“ pitao je Štimac, uz komentar da u blzini nema ni taksi stajališta niti bankomata.

„Riječ je o području koje bi trebalo biti jedna od gradskih turističkih atrakcija. Na žalost propada i izaziva nezadovoljstvo onih koji tamo rade, kao i nas koji tamo kupujemo“, konstatirao je Davor Štimac.

Ni ja nisam potpuno zadovoljan stanjem na tržnici i mislim da je potreban iskorak“, rekao je u odgovoru gradonačelnik Marko Filipović.

Gradonačelnik smatra da je takvo stanje zato što su kupci promijenili navike, a da  je Grad tržnicama počeo upravljati tek 2017. godine.

„Uložili smo dosta u tržnice“, rekao je gradonačelnik i dodao kako ima puno prekupaca i puno OPG-ova  te da je prisutan vječni problem između zakupaca i Rijeka plusa.

Nova uloga gradske tržnice na Brajdi

„Za Brajdu tražimo novo rješenje jer smo svjesni da nema pravu ulogu. Razmišljamo čak i da je vratimo pod „Poslovne prostore“ pa da nađemo jednog zakupca po uzoru na Trst ili Lisabon. Razgovarali smo i sa PGŽ i „Primorskom kašeticom“ i  s predstavnicima OPG-a, no još zapinje“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Hektično vibrantna komunikacija ili kaotično stanje?

Gradonačelnik se složio da katovi u paviljonima ne smiju biti prazni i da ih treba učiniti atraktivnijima, ali da je ribarnica ipak turistička atrakcija:

„Tržnica je podložna hektično – vibrantnoj komunikaciji i mnogi turisti vole doći na tržnicu“, rekao je gradonačelnik.

Kazao je da problem nije jednostavan te ga neće biti lako riješiti.

„Radimo na tome, najviše na Brajdi“, dodao je Filipović.

Kad je riječ o gužvama, objasnio je da su rađene prometne analize kojima su utvrdili da bi pretvaranje Rive Boduli u dvosmjernu ulicu izazvalo još veću gužvu

„Promet funkcionira kroz ulicu pored Mrtvog kanala, kada se svi drže propisa“, rekao je gradonačelnik Filipović dodavši da će sve biti puno bolje kad se izgradi marina i uredi Porto Baroš.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten