Novosti

Domovi za starije i nemoćne za sve kojima trebaju

Domovi za starije i nemoćne za sve kojima trebaju
Tisuće umirovljenika prima mirovinu nižu od 300, a većini iznosi od 340 do 600 eura. Razliku za smještaj u dom moraju platiti članovi obitelji koji se i sami koprcaju s malim prihodima, kreditima i poskupljenjima. Ima i onih koji već primaju svoju mizernu mirovinu, a i dalje brinu o starim roditeljima. Ni te dvije mirovine kojim bi zbrinuli starijega, nisu dovoljne ako ne uspije smještaj u neku županijsku ustanovu.

Mirovina u PGŽ ima nižih od 70 eura pa do onih oko tisuću eura mjesečno. Ovu oko tisuću  eura, primilo je prošli mjesec tek 548 riječkih umirovljenika. Na žalost, ni ta najveća mirovina često nije dovoljna za smještaj u neki privatni dom za stare i nemoćne. Tamo su cijene za smještaj i prehranu od 1000 eura na više. Higijenske potrepštine za njegu nepokretnog bolesnika i ostale usluge dodatno naplaćuju.

Privatni dom umirovljenika nije luksuz

Privatni domovi najčešće ne nude kvalitetniju uslugu od domova kojima je osnivač Županija. Odlazak u privatni dom nije luksuz već nužda za one za koje u županijskim domovima nije bilo mjesta.

Kraće se čeka smještaj u privatnom domu, no cijena je dvostruko veća. Dok privatni dom mjesečno stoji od tisuću eura na više, jednokrevetna soba u županijskom Domu na Kantridi niža je od 600 eura.

Županijski domovi su privilegij

Primorsko goranska županija sufinancira skrb o 885 umirovljenika smještenih u ustanovama kojima je osnivač. Tamo na žalost nema mjesta za sve kojima takva skrb treba. Godišnji iznos od decentraliziranh sredstava za tu svrhu iznosi 5.886.969 eura.

Predugo čekanje

Ukupan broj umirovljenika trenutno prijavljenih na liste čekanja veći  je od 2.300, a trećina od  njih smještaj  treba hitno. Na smještaj se najdulje čeka za Kantridu, a najkraće za Lošinjski dom. Nekoliko godina čekanja neprihvatljivo je nepokretnima, dementnima i teško bolesnima.

Prijavne liste za smještaj u županijske domova dostupne su onima koji više od deset godina imaju prebivalište na području PGŽ. Osim nedovoljnih kapaciteta, sve je veći problem i nedostatak radne snage.

Obitelji u problemima

Tisuće umirovljenika prima mirovinu nižu od 300, a većina ima od 340 do 600 eura. Razliku za smještaj u dom moraju platiti članovi obitelji. Mnoge su obitelji dovedene u nezavidnu situaciju. Timovi za pomoć i njegu u kući tek su vatrogasne mjere za ublažavanje teškog stanja u skrbi o starima i nemoćnima.

Zašto PGŽ ne sufinancira smještaj u i domove drugih osnivača?

Pitanje što ga je vijećnik Davor Štimac postavio na aktualnom satu 15. Županijske skupštine možda nudi rješenje problema. Dok se čeka razvoj situacije s novim smještajnim kapacitetima, povukao je paralelu sa sufinanciranjem smještaja djece u vrtićima. Djeci za koju nije bilo mjesta u gradskim ustanovama sufinancira se vrtić drugih osnivača.

Štimac je predložio Županu Komadini sličan model sufinanciranja smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatne domove. Prijedlog za sada nije naišao na pozitivan odjek.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten