Novosti

Zašto je Homo si teć pisalo sitnim, a Rijeka Run velikim slovima?

Zašto je Homo si teć pisalo sitnim, a Rijeka Run velikim slovima - Da štima svima
Iako za to ima potencijala te se sjećamo istoimenog projekta, pitamo se je li Rijeka stvarno metropola čakavštine. Ako i jest, zahvaljujući entuzijastima i organizatorima pojedinih manifestacija, putniku namjerniku to nigdje ne pokazujemo.

U vremenima sveopće anglizacije hrvatskog jezika, još veću pažnju trebamo posvetiti zaštiti lokalnoga govora. Zašto ne učiniti još jedan iskorak u tome da Rijeka  stvarno bude Metropola čakavštine. Uoči  održavanja manifestacije Homo si teć  mnogi su građani bili razočarani.

Prigovarali su jer je Homo si teć posvuda pisalo sitnim slovima, a RIJEKA RUN velikim te da u Rijeci ima više engleskog nego čakavštine. Primjerice, moglo je negdje pisati i “Rekà/Rika teče”.

Na adresu Udruge Da štima svima prispjelo je više primjedbi o potrebi zaštite i promoviranja čakavštine u Rijeci.

Građani upozoravaju – nigdje čakavštine

„Zalagat ćemo se za natpise na kom god jeziku i pismu bude trebalo, a natpisa na čakavštini nigdje!“ komentirao je jedan Riječanin.

U ime građana koji su to tražili, nezavisni vijećnik Davor Štimac se na sjednici gradskoga vijeća  obratio gradonačelniku Marku Filipoviću.

Štimac: Postavimo i čakavske ploče

„Je li moguće da se u pojedinim dijelovima grada, postavi poneki natpis na čakavštini”, pitao je Štimac te predložio da se ponegdje postave i ploče s autohtonim nazivom grada Rekà ili Rika.

“Mogli  bismo nazive nekih kvartova, poput Zameta, Vežice ili Drenove, obilježiti tablama s označenim čakavskim akcentom, predložio je dodavši da je i u centru poželjna poneka ploča s čakavskom rečenicom ili stihom.

Filipović: Ča je ča, reći ću van ja

Iako je gradonačelnik Filipović rekao da nema ništa protiv sugestije, čini se da nije shvatio smisao. Rekao je da postoji  zakonska obveza kako ploče s natpisima mjesta moraju izgledati pa da nema smisla postavljati one na čakavštini.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten