Novosti

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zapošljavanje osoba s invaliditetom (1)
Neovisno o tome koju djelatnosti poslodavac obavlja, u odnosu na ukupan broj zaposlenih, 3 % bi trebalo biti osoba s invaliditetom. Poslodavci koji ispunjavaju taj zakonski uvjet i dalje su rijetki. Češće pristaju na penalizaciju nego li na takvo zapošljavanje.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom obvezuje sve poslodavce koji zapošljavaju najmanje 20 radnika da zaposle i određeni broj osoba s invaliditetom. Ako tu obvezu ne izvrše, moraju mjesečno platiti naknadu u iznosu od 20% minimalne plaće za svaku osobu koju je trebao zaposliti.

Kvote ili zamjenski načini

Kvota ili broj osoba s invaliditetom ovisi o ukupnom broju zaposlenih na neodređeno i određeno vrijeme. Ne može biti manja od 2% niti veća od 6%. Određuje  se u visini od 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih, neovisno o djelatnosti.

Osim zapošljavanjem, poslodavci kvotu mogu ispuniti i na nekoliko zamjenskih načina. Mogu stipendirati ili poslovno surađivati s tvrtkama ili udrugama u kojima je više od polovice radnika s invaliditetom.

Vijećničko pitanje

Uoči tribine posvećene osobama s invaliditetom u organizaciji Udruge Da štima svima,  nezavisni vijećnik Davor Štimac provjerio je koliko je takvih osoba zaposleno u riječkoj gradskoj upravi.

Od 462 službenika zaposlenih na neodređeno u riječkoj gradskoj upravi, devetnaestoro ima potvrđen status osobe s invaliditetom.  Zaposleni su u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, stoji u odgovoru gradonačelnika Marka Filipovića koji možete pročitati ovdje.

Od 19 službenika kojima je potvrđen taj status, njih 10 je evidentirano u skladu  s Pravilnikom. Zaposleni su na radnim mjestima od referenta do ravnatelja.

Tribina posvećena osobama s invaliditetom

Zapošljavanje i druga problematika iz života osoba s invaliditetom tema je naše nove tribine iz serijala Da štima svima koju održavamo ove srijede, 29. ožujka , od 18.30 u dvorani Transadrije. Poslušajte što će reći najavljeni gosti  te se aktivno uključite u razgovor na tribini pod nazivom “Za život bez barijera u glavama i prostoru”.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten