Novosti

Zaduženje Energa i poskupljenje Čistoće nije nam prihvatljivo

Zaduženje Energa i poskupljenje Čistoće
Vijećnici s NL Davora Štimca na Gradskom vijeću nisu podržali zaduženje Energa dugoročnim kreditom, kao ni odluku po kojoj će Čistoća kućanstvima prikupljanje otpada naplaćivati 54,91 kunu plus PDV.

Trgovačko društvo Energo dobilo je suglasnost riječkoga gradskog vijeća za zaduženje i jamstvo Grada za realizaciju projekta obnove toplinarstva. Sa 16 glasova “za” i 15 ”protiv” – za dlaku – je ipak prošao novi prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Zaduženje Energa i poskupljenje Čistoće nije prihvatljivo vijećnicima Nezavisne liste Davora Štimca koji stoga nisu poduprli ove odluke na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Zaduženje Energa na 15 godina

Energo će se dugoročnim kreditom na 15 godina zadužiti kod Erste & Steiermärkische Bank. Kredit iznosi 30 milijuna kuna, uz jamstvo Grada Rijeke radi sufinanciranja vlastite komponente u realizaciji EU projekta. Projekt obnove toplinarstva vrijedan je više od 112 milijuna kuna od kojih je 84 milijuna kuna bespovratnog EU novca.

Vijećnici Nezavisne liste Davora Štimca nisu poduprli prijedlog, da kompletno jamstvo za zaduženje preuzme Grad Rijeka. Nezavisni vijećnik Davor Štimac podsjetio je na to da Grad nije jedini vlasnik Energa te postavio pitanje:

„Zašto suvlasnici, koji imaju preostalih četrdesetak posto suvlasništva, ne participiraju u priči o davanju jamstva za zaduženje?“

Zaduženje Energa i poskupljenje Čistoće - Davor Štimac

U gradskoj upravi smatraju dovoljnim obrazloženjem činjenicu, da im to Zakon o proračunu dopušta.

Dopušta, ali ne sprječava, da dio tereta preuzmu ostali suvlasnici. Grad Rijeka je većinski vlasnik s udjelom od 56,77 posto, no HERA s.p.a. iz Bologne ima 43 posto udjela, Croplin 9,22 posto, dok su općine Kostrena, Čavle i Grad Kraljevica u vlasništvu zastupljeni tek s po 0,00225 posto.

Tijesna većina gradonačelnika Marka Filipovića

Iako se novi prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada nije previše razlikovao od prethodnoga, ovaj su ga put – za razliku od prošle sjednice – podržali, uz vijećnike SDP-ove koalicije, predstavnici PGS-a i Možemo.

Zaduženje Energa i poskupljenje Čistoće - Iva Rinčić
Nismo podržali zaduženje Energa i poskupljenje Čistoće – Iva Rinčić

Da je gradonačelnikova većina “tanka”, vidljivo je iz toga što se od sjednice do sjednice, u više navrata pojedine važne odluke uspijevaju izglasati tijesnom većinom, zbog toga što neki od oporbenih vijećnika izostane. Ovaj put je oporbi, koja je bila protiv usvajanja odluke, nedostajao tek jedan glas iz MOST-ovih redova.

Riječanima značajno skuplji odvoz otpada nego Zagrepčanima

Prema izglasanoj odluci, građani Rijeke plaćat će fiksni dio cijene odvoza komunalnog otpada značajno više nego li primjerice građani Zagreba. Zagrebačka cijena fiksne naknade za kućanstva iznosi 45 kuna s uključenim PDV-om, a za gospodarstvo 90 kuna s PDV-om. Riječka će kućanstva plaćati 54,91 kunu plus PDV, a gospodarski subjekti čak 154,53 +PDV.

Poskupljenje će najviše opteretiti manja kućanstva i male poduzetnike. Ubuduće će fiksnu naknadu jednako plaćati šesteročlana obitelj kao i samačko kućanstvo odnosno velika proizvodna hala – isto kao postolarski obrt ili frizerski salon.
Novom je odlukom ponovo velik teret prebačen na korisnike usluge što u gradskoj upravi obrazlažu nužnim za opstanak poslovanja KD Čistoće.

Također tvrde, da će ovo poskupljenje omogućiti i individualizaciju prikupljanja otpada.

Naša je obaveza brinuti o interesu građana

Nezavisna vijećnica Iva Rinčić je upozorila na gradonačelnikov pokušaj prebacivanja odgovornosti na gradsko vijeće. Podsjetila je na to, da je odluka prekasno donesena i u lošem obliku ponuđena vijećnicima.

“I prošli put smo slušali istu raspravu, a unesene promjene su neznatne. Ne odnose se na cijenu i na to da nije obrazloženo kako ste do nje došli”, rekla je Iva Rinčić i zaključila:

”Gradonačelnik je prošli put odgovornost za lošu odluku, a onda i njeno neizglasavanje prebacio na vijećnike. Ovaj put smo dobili vrlo sličan prijedlog. Stoga smo „krivi“ mi jer ne želimo prihvatiti lošu odluku, a ne oni koji su je pripremili izvan zakonskog roka i na neprihvatljiv način.“

”Naša je obaveza brinuti o interesu građana te prihvaćati zakonite odluke, a to ovdje nije slučaj”, poručila je Iva Rinčić.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten