Novosti

Vijećnik Štimac: Stipendirajmo školovanje medicinskih sestara

Vijećnik Štimac
Medicinske sestre ovog ljeta neće moći na godišnje odmore jer ih u bolnici nema dovoljno - upozorio je županijski vijećnik Štimac.

Ključ zdravstva je funkcioniranje liječnika i medicinskih sestara. Medicinskih sestara nema i neće ih biti ako nešto ne učinimo, konstatirao je na aktualnom satu Skupštine PGŽ vijećnik Davor Štimac.

„Medicinske sestre ovog ljeta neće moći na godišnje odmore jer ih u bolnici nema dovoljno. Molio sam prije 6 mjeseci da pokušamo otvoriti bar još jedan razred za njihovo školovanje u Medicinskoj školi. U čemu je problem da otvorimo još jedan razred? Razgovarao sam o tome i s ravnateljem škole. Problem je sada velik, a  za tri četiri godine bit će neizdrživ“, zaključio je Štimac.

Primorsko goranski župan Zlatko Komadina je kazao da bi se mogao složiti s ovom konstatacijom no da je problem slojevit.

„Mi u stvari ne trebamo medicinske sestre jer ih imamo dovoljno, a problem je u tome što one odlaze van”.

Ravnatelj ne smatra da treba upisivati dodatne razrede. Škola proizvodi dovoljno medicinskih sestara za potrebe naše županije.“ rekao je župan Komadina i zaključio:

„To što one odlaze iz našeg zdravstvenog sustava je drugi problem. Ispada da bismo  mi trebali školovati kadrove za inozemstvo kao što, očito, u mnogim djelatnostima i školujemo”.

“Što se mene tiče, ja sam sklon da tražimo dodatne upisne kvote, ali smo u apsurdnoj situaciji“, rekao je župan, dok je vijećnik Štimac dodao:

„Trebamo pronaći model da ih zadržimo. One odlaze jer ih je malo i izuzetno im je teško. Manje ih je nego prije dvije godine i bit će ih još manje”.

Zatražio je od PGŽ učini sve što je moguće da ih zadrži te poručio:

„ Stipendirajmo ih!“

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten