Novosti

Vijećnica Rinčić o demografiji: Vlast je nesposobna osigurati opstanak PGŽ-a

Vijećnica Rinčić
Popisi stanovništva nisu ništa drugo nego alarmi namješteni da nas svake desete godine bude iz zaborava - upozorava vijećnica Rinčić.

Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo – stranka istine – antologijska je izjava iz famoznog Alana Forda, na koju podsjeća članica Skupštine PGŽ, vijećnica Rinčić u osvrtu na njihovu nedavno održanu sjednicu.

“Upravo je u takvom ozračju, na 7. sjednici Županijske skupštine (27. siječnja 2022.) usvojena je točka 4. Informacija o izradi analize demografskih pokazatelja s prijedlogom akcijskih mjera“, rekla je Iva Rinčić.

„Koliko god poticaj izradu analize bio pohvalan, teško se oteti dojmu da je riječ tek o vještom političkom i PR potezu izvršne vlasti čije usvajanje ne donosi toliko nužne demografske promjene. Analiza je naručena prekasno, gotovo uoči Popisa stanovništva“.

Vijećnica Rinčić se pita i je li to slučajno ili možda kako bi činjenica narudžbe spomenute analize ublažila očekivano loše rezultate.

Analiza koja nije prepoznala fenomen Ilovika

„Poprilično je dvojbena izjava Župana da je cilj izrade Analize bilo dobiti realne rezultate za daljnje korake. Analiza ne može poslužiti kao realna jer je situacija puno lošija“, kazala je.

U odnosu na Analizu, Popis stanovništva je pokazao 20.000 ljudi manje u PGŽ-u, 5.000 manje u Rijeci. Od 36 jedinica lokalne samouprave u PGŽ-a, njih 30 bilježi pad broja stanovnika. Također, to, da nema razlike ovisno o čelnim ljudima gradova i općina.

„Redom padaju „utvrde“: Mali Lošinj, Rijeka, Novi Vinodolski, Opatija, Bakar, Čavle, Rab, Cres, Jelenje… Što reći za Analizu koja je morala biti podloga Plana razvoja PGŽ-a 2022.-2027., čije ciljane vrijednosti nisu ušle u taj isti Plan. Analiza sugerira natalitet na razini 4.000 godišnje, a Plan razvoja 2175. Što reći za Analizu koja nije prepoznala fenomen Ilovika, pučinskog otoka koji u zadnjih 10 godina bilježi rast od oko 30 % stanovništva? Glavni razlog tome, Državna linija 311 Mrtvaška – Ilovik, odnedavno je izmještena iznova prijeteći Iloviku demografskom sudbinom kakvu dijeli veći dio Županije“, podsjetila je Rinčić.

Analiza je, kao i Popis stanovništva, nažalost realna podloga za drugu spoznaju. Zemlje s najgorim demografskim pokazateljima u Europi su ujedno i zemlje s najvišim indeksom korupcije (Bugarska, Mađarska, BiH, Rumunjska, pa onda i Hrvatska), uz koje idu nepotizam, nesposobnost, loša selekcija.

Vijećnica Rinčić: Mjesecima upozoravamo na ključne probleme PGŽ-a

„Korupcija nije niti lijeva niti desna, a politička imenovanja uzrok su neučinkovitog upravljanja“, kaže Davorka Budimir iz Transparency Internationala, upozoravajući na raširenost korupcije na svim razinama. Demografija je lice i naličje upravo ovih društvenih zbivanja.

„Već mjesecima upozoravamo na ključne probleme Primorsko-goranske županije: starenje i gubitak stanovnika iznad hrvatskog prosjeka. Također, upozoravamo na sporije napredovanje nego kod drugih te gubitak radnih mjesta iako ne i u javnom sektoru. Nadstandard koji plaćamo u zdravstvu i obrazovanju zvuči sjajno, ali sudeći prema Popisu jednostavno nije dovoljno rješenje“, naglasila je Iva Rinčić.

Upravo iz tih razloga u studenom 2021. članovi njezine nezavisne liste u skupštini nisu podržali Plan razvoja PGŽ-a. U tom su smjeru išli i svi njihovi prijedlozi za Proračuna PGŽ 2022. Predlagali su: besplatan topli obrok za prvašiće, mjere za (samo) zapošljavanje žena – nije usvojeno, programi edukacije poduzetnika, strategiju Zračne luke kao motora a ništa od toga nije prihvaćeno.

Važno je samo jedno: lijeka ima

„Popisi stanovništva nisu ništa drugo nego alarmi namješteni da nas svake desete godine bude iz zaborava: ni ova analiza ni ovaj popis nisu otkrili ništa nova niti neočekivanoga. Sada je vrijeme prozivki, kuđenja, odbacivanja odgovornosti i slijeganja ramena. Jer eto drugima je gore“, rekla je Iva Rinčić.

Demografija nije karakterizirana kratkoročnošću: za nju nitko nije kriv u smislu aktivnog potkapanja, osim iz perspektive nečinjenja. Dijagnoza je kratka i jasna: tone Hrvatska, tone Primorsko-goranska županija, tone Rijeka. Brzine tonjenja su različite, premda nisu ključne. Tonu i drugi, ali nam baš nije utješno isticati da ćemo se s mnogima drugima naći na dnu bez zraka”, rekla je Iva Rinčić i zaključila:

„Važno je samo jedno: lijeka ima, ali on zahtijeva, da u njega vjerujemo i uzimamo ga ne samo zbog onih koji su nas birali, nego i onih koji bi tek trebali doći za nama. Ovu vlast smatramo ne samo velikim dijelom odgovornom za situaciju u našoj Županiji, nego i posve nesposobnom riješiti pitanje opstanka PGŽ-a.”

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten