Novosti

Vijećnica Maša Magzan: Odgojitelji su i dalje deficitarni kadar

Vijećnica Maša Magzan: Odgojitelji su i dalje deficitarni kadar
U riječkim odgojno-obrazovnim skupinama još uvijek ne moraju raditi nastavnici, ali im taj problem visi nad glavom kao Damoklov mač.

Osim kontinuiranog problema potrebe povećanja prostornog kapaciteta riječkih vrtića, u Rijeci postoji još jedan vrlo ozbiljan problem. Nedostaju ljudi koji će u tim prostorima raditi i provoditi odgojno-obrazovni program, na što je upozorila vijećnica Maša Magzan.

Podsjetila je na to da će povećan broj upisnih mjesta zahtijevati i zapošljavanje odgojitelja.

Uputila je vijećničko pitanje:

„Zanima me što Grad, kratkoročno i dugoročno, planira učiniti po pitanju deficitarnog kadra odgojitelja? Kako mislite osigurati kvalitetno provođenje odgojno obrazovnog rada“, upitala je vijećnica Maša Magzan napomenuvši da odlazak u vrtić nije čuvanje i da traži odgovor u pisanom obliku.

Gradska pročelnica za Odgoj, obrazovanje i školstvo Sanda Sušanj je odgovorila da trenutno nemaju nastavnički kadar u odgojno-obrazovnim skupinama. Ipak je ocijenila da im taj problem visi nad glavom kao Damoklov mač te se trude nešto poduzeti.

Ni višestruke aktivnosti ne jamče uspjeh

„Trenutno su naše aktivnosti višestruke, ali to ipak ne jamči uspjeh. Dodjeljujemo odgojiteljima stipendije prema kriteriju deficitarnosti. Tako ih motiviramo i obvezujemo da se po završetku studija zaposle u našim odgojno obrazovnim ustanovama“ kazala je pročelnica Sušanj i najavila:

„Na jesen ćemo otvoriti nove pregovore za novi kolektivni ugovor s odgajateljima. Vjerujem da će biti iskoraka koji djeluju pozitivno, a i otvoreni smo za sugestije“ zaključila je Sušanj.

Izmjene Zakona omogućavaju druga rješenja

Vijećnica Magzan je ponudila moguća rješenja u skladu s izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. One omogućavaju zapošljavanje učitelja razredne nastave u vrtićima uz stjecanje novih kompetencija odnosno dokvalifikaciju.

Uz povećanje kvote za studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu, treba omogućiti i jednogodišnju dokvalifikaciju učitelja razredne nastave.

U oba je slučaja dobrodošlo stipendiranje da bi studenti uopće upisivali ovaj deficitarni studij, a školovani učitelji bili motivirani za jednogodišnju prekvalifikaciju za kvalitetno provođenje odgojno-obrazovnog rada u vrtiću“, rekla je Magzan i navela još jedno kreativno rješenje:

Uz potporu EU fondova

„To je korištenje tzv. vaučera u sklopu cjeloživotnog obrazovanja odnosno financijsku potporu EU fondova za stjecanje dodatnih znanja i vještina. Za sada je to dostupno samo za stručne programe, ali ne i sveučilišta. Trebalo bi lobirati da AZVO omogući i sveučilišne mikrokvalifikacije. Na ovaj način bi se glatko i bez dodatnih ulaganja poboljšale kompetencije nestručnih alternativa ranom predškolskom odgoju i obrazovanju“, upozorila je vijećnica Maša Magzan.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten