Novosti

Vijećnica Iva Rinčić: Tko je glavni akter u slučaju Mrtvaška?

Vijećnica Iva Rinčić - Tko je glavni akter u slučaju Mrtvaška?
Vodi li Lučku upravu Mali Lošinj Upravno vijeće ili ravnatelj Balija i tko vodi projekt Luke Mrtvaška - pitala je u vijećnica Iva Rinčić.

Nezavisna vijećnica Iva Rinčić se na 10. Skupštini Primorsko-goranske županije osvrnula na kronologiju odlučivanja o projektu dogradnje Mrtvaške i to prema zapisnicima Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj.

“Županijska lučka uprava Mali Lošinj je imala glavni projekt i građevinsku dozvolu za izgradnju luke Mrtvaška još 2009. Projektirana je tada luka s operativnom obalom od 90 metara, lukobranom i jednom trajektnom rampom te rivom visine 1,2 metra. Predviđena je fazna gradnja koja za vrijeme radova omogućava korištenje luke. Troškovnička vrijednost projekta bila je nešto manja od  25 milijuna kuna. To je iznos koji se nalazi u planovima investicija Ministarstva mora za ulaganje u luku Mrtvaška iz lipnja 2019. godine”, podsjetila je Iva Rinčić i dodala:

Ravnatelj promijenio projekt i tri put ga financijski povećao

„Na sjednici Upravnog vijeća, 19. prosinca 2018. na dnevnom je redu bila i Informacija Ravnatelja o aktivnostima u 2018. godini. U zapisniku se navodi da je ravnatelj Balija obavijestio Upravno vijeće, citiram: Pokrenut projekt „Dogradnje LOJP Mrtvaška“ – planirana realizacija projektne dokumentacije lipanj 2019. g. i prijavljuje se za dodjelu sredstava u Ministarstva mora prometa i veza u rujnu 2019. godine“ navela je Iva Rinčić uz napomenu da je Informaciju ravnatelja Vijeće prihvatilo jednoglasno.

„Nakon toga je ravnatelj promijenio projekt i tri put ga financijski povećao. Podigao  je visinu rive na 2 metra te izbacio Ilovčane s Mrtvaške“, rekla je članica Skupštine Rinčić.

„U studenome 2019. na sjednicu Upravnoga vijeća stigao je  prijedlog suglasnosti Župana na Ugovor dogradnje Mrtvaške.

„Kakav je to dokument: prijedlog ili suglasnost”, upitala je Rinčić dodavši da je u rujnu išla prijava na natječaj Ministarstva, da je odobrenje stiglo u 24 sata, a  dva mjeseca kasnije i  suglasnost Župana.

Stoga je Iva Rinčić  upitala Zlatka Komadinu:

„Tko vodi  Županijsku lučku upravu Mali Lošinj“, napomenuvši da je očito je kako Upravno vijeće ne vodi Lučku upravu kad ravnatelj Balija može samostalno donositi odluke i mijenjati projekt.

Luka Mrtvaška je ugovorena i mora biti izgrađena

„Tko je odlučio umjesto predviđenog projekta od 25 milijuna kuna prijaviti projekt od 81 milijuna kuna? Ako Lučku upravu Mali Lošinj ne vodi Upravno vijeće, a ni ravnatelj Balija, molim odgovor  tko vodi Lučku upravu i projekt Luke Mrtvaška“, pitala je Iva Rinčić.

„Županijsku lučku upravu vodi ravnatelj Lučke uprave, a osnivača predstavlja Upravno vijeće i vaš kolega vijećnik Loris Rak“, odgovorio je župan Komadina i dodao:

„Možda bi bilo dobro da o projektu Mrtvaška postavite pitanje gradonačelnik Lošinja iz vremena kada je ta luka definirana, odnosno ministru turizma i aktualnom saborskom zastupniku  Gariju Capelliju koji je bio inicijator tog projekta.“ sugerirao je Zlatko Komadina i naglasio da je zadatak Lučke uprave realizirati projekt.

„Luka Mrtvaška je ugovorena i mora biti izgrađena“, bio je odlučan Komadina, na što mu je Rinčić replicirala da neće prestati postavljati pitanja dok ne dobije pravi odgovor.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten