Novosti

Tematska sjednica odbora za kulturu – prvi čin

Odbor za kulturu 3
Treba li se Grad i u kojoj mjeri uključiti u rješavanje međuljudskih odnosa u Kazalištu? Što je sporno u ugovorim o radu i honorarnim aktivnostima zaposlenika? Samo su neka od pitanja o kojima su razgovarali sudionici. Uglavnom u polemičnom tonu, uz iskrenje na relaciji Kazališno vijeće - Intendant Blažević.

Vijećnici se na predstojećoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća 21.7.2022., unatoč  brojnim problemima, neće baviti situacijom u HNK Ivana pl. Zajca. Stoga je Odbor za kulturu kao radno tijelo Gradskoga vijeća otvorio prostor za raspravu o neodgovorenim pitanjima, aktualnostima i funkcioniranju HNK.

Desetu (tematsku) sjednicu vodila je predsjednica Odbora za kulturu Maša Magzan. Tema je obuhvaćena trima točkama. Prva je bila o aktualnostima i funkcioniranju HNK, u drugoj se odbor bavio neodgovorenim pitanjima, a sve ostalo svedeno je na zajednički nazivnik „pod razno“.

Uz dosadašnje članove Kazališnog vijeća, Zvonimira Peranića i Bojana Šobera, na sjednici su bili i predstavili se novi članovi Kazališnog vijeća: Dražen Mikulić i Slavko Sekulić.

Odbor za kulturu preuzeo inicijativu

Kao što je već više puta  u javnim istupima  naglašavala, Maša Magzan je iskazala čuđenje zbog nečinjenja i povlačenja Grada kao osnivača iz priče o HNK.

„Svakom informiranom građaninu jasno da se tu događa nešto što se ne bi smjelo događati. Kad se uzme u obzir činjenica da kvalitetno upravljanje Gradom zahtjeva odgovornu vlast koja rješava probleme jer bez toga nema rasta i prosperiteta, Odbor za kulturu je preuzeo inicijativu da se progovori o važnim pitanjima i budućnosti kazališta“ rekla je Magzan napomenuvši da je riječ o drugoj tematskoj sjednici o HNK te najavila da će ih biti još.

Zajednički odgovoriti na važna pitanja

„Ideja je da ovakve sjednice omoguće multidioničke razgovore o kazalištu u Rijeci. Cilj je da zajednički odgovorimo na važna pitanja i pronalazimo rješenja za održivo i društveno odgovorno djelovanje kazališta.“

Predsjednica odbora tom je prigodom istaknula kako brojni problemi vezani uz financiranje i funkcioniranje HNK u Rijeci još uvijek nisu riješeni, kao što nisu uvažene konkretne preporuke Odbora za kulturu vidljive u zaključcima prve tematske sjednice o HNK.

Od pročelnika  gradskog Odjela za kulturu Ivana Šarara predsjednica odbora zatražila je komentar o aktualnostima u kazalištu iz perspektive osnivača.

 

„Posebno molim pojašnjenje pozicije Grada vezano uz višemjesečnu dramu oko evidentnog nezadovoljstva zaposlenika i nepravilnosti u poslovanju. Nakon početne suzdržanosti i oklijevanja ipak  je najavljena unutarnja revizija, no još se nije desila? Također je nekoliko puta Osnivač naglasio da nema namjere miješati se u međuljudske odnose unutar kazališta iako je jasno da sve gori od napetosti i da je potrebna intervencija.“

Maša Magzan je ponovo, s obzirom na to da je riječ o najvećoj i najskupljoj ustanovi u kulturi, naglasila neobičnu pasivnost i izostanak reakcije Grada kao osnivača.

Šarar: I Grad i Kazalište su bili spori

Odgovarajući na uvodno pitanje, pročelnik Šarar je rekao da se Grad neće baviti kazalištem niti međuljudskim odnosima jer ima svoje predstavnike u obliku Kazališnog vijeća

„Grad se nije odrekao bavljenja Kazalištem, nego ima svoje mehanizme kako da to učini.“ rekao je Šarar, ne bježeći od toga da su neki problemi artikulirani te da o njima treba raspravljati.

Rekao je i to da je Grad poslao unutarnju reviziju u Kazalište te zatražio nadzor Ministarstva kulture i medija. Odgovarajući na potpitanje o tome zašto dva i po mjeseca nije bilo kazališnog vijeća, priznao  je da su oni u Gradu kao i uprava Kazališta u tome bili  – spori.

Odbor za kulturu

Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja da je i dalje na snazi samo deklarativni „novi ritam grada“.

 

Kazališno vijeće  i intendant

Zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća Bojan Šober je izjavio da stoji iza svega što je rekao u otvorenom pismu u kojem je kritizirao rad Uprave Kazališta te da očekuje brzi izbor petog člana Kazališnog vijeća.

Zvonimir Peranić je podsjetio na priču koja se zakomplicirala kad su započela propitivanja ugovora o radu i obavljanje honorarnih poslova bez dopuštenja Kazališnog vijeća.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević je, među ostalim, kritizirao i naziv prve točke dnevnog reda:

„Što to u Kazalištu ne funkcionira, otkazuju li se programi, generira li se novi dug, pada li broj gledatelja?“ upitao je  i dodao da je Kazalište u posljednje vrijeme odradilo 25 gostovanja diljem Hrvatske i Europe. Također je naveo da su povećali prihode te da međuljudski odnosi na kojima se inzistira ne utječu na funkcioniranje Kazališta.

Maša Magzan je replicirala da je dovoljan razlog činjenica da 2,5 mjeseca nema Kazališnog vijeća koji predstavlja kontrolni mehanizam važan za funkcioniranje kazališta. Također, bilo kakav strateški pomak HNK nije moguć prije sanacije manjka.

Unatoč tematskoj sjednici i naknadnim rokovima za postizanje dogovora, do danas nema odgovora kako i kada će se sanirati dug kazališta.

Odbor za kulturu: Kraj prvog čina

U zaključcima sjednice, Odbor za kulturu primio je na znanje informacije svih aktera, te izrazio potporu novom sazivu Kazališnog vijeća od kojega se očekuje da zajedno sa Upravom kazališta radi na unaprjeđenju procesa, poboljšanju interne komunikacije i jednake primjene kriterija za sve zaposlenike.

HNK Ivana pl. Zajca će Odboru za kulturu dostaviti  izvješće o razvoju publike i posjećenosti za svaku pojedinu produkciju i generalno unutar grane, uključujući i gostovanja. Odbor također preporuča da im se dostavi zapisnik s prve sjednice novoizabranog Kazališnog vijeća te da su na raspolaganju i za buduće tematske sjednice o važnim pitanjima za kazalište.

Predsjednica Odbora za kulturu Maša Magzan sjednicu je zaključila kazališnim rječnikom:

„Ova tematska sjednica je kraj prvog čina, a iduća će biti početak novog: novo Kazališno vijeće, nova rješenja i novi način funkcioniranja.“

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten