Novosti

Teatrino i dalje propada – Pitanje je kad će tamo biti ART kino

Teatrino i dalje propada - Pitanje je kad će tamo biti ART kino (1)
Unatoč 'debelom' kašnjenju ex Benčić ipak pomalo dobiva planirani izgled, samo zgrada teatrina i dalje propada. Zajedno sa okolnim objektima, unatoč početnim lutanjima o njegovoj suvremenoj namjeni, teatrino je također dio projekta revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić.

Zapuštena zgrada radničkog teatra Dopo lavoro s prostorom za 300 gledtelja, pozornicom i ukrasima unutar kompleksa Benčić, nekadašnji je riječki teatrino.

Zanimljiva povijest zgrade

Riječ je o prizemnom objektu izgrađenom pored bivše upravne zgrade tvornice, kao dio tvorničkog pogona – za društvene i kulturne namjene.

Na tom je mjestu od 1930. godine, a u njemu su, uz dvoranu s pozornicom, bile čitaonica, igračnica, soba za šivanje i bife. Trenutno je zadnja zapuštena zgrada unutar Art kvarta, smještena pored palače Šećera.

Zajedno sa okolnim zgradama dio je projekta revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, odnosno Art kvarta.

Unatoč ‘debelom’ kašnjenju ex Benčić ipak pomalo dobiva planirani izgled samo teatrino i dalje propada.

Teatrino kao centar filmske umjetnosti

Nakon što se odustalo od komercijalne  funkcije ove zgrade, planirano je kreiranje modernog centra filmske umjetnosti u funkciji  ART kina. Navedeni rok dovršetka bio je do kraja prošle godine. Tako stoji u Provedbenom programu Grada Rijeke za mandatno razdoblje 2021. – 2025.

Nezavisnog vijećnika Davora Štimca zanimalo je u kojoj je fazi realizacija  tog projekta

Obnovom Teatrina Grad Rijeka će ostvariti dvostruku vrijednost, smatra gradonačelnik Marko Filipović. Obnovit će – kaže – gradsku imovinu, a Gradsku ustanovu Art kino preseliti u vlastiti prostor.

I dalje je riječ o mandatnom razdoblju do kraja 2025. iako je i dalje sve u fazi pripreme. Više o tome pročitajte u gradonačelnikovom odgovoru.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten