Novosti

SENiori menTORi nude besplatnu potporu

SENiori menTORi nude besplatnu potporu
Klub poduzetnika seniora SENTOR okuplja iskusne, mahom umirovljene poduzetnike, koji žele pružiti potporu drugim poduzetnicima u suočavanju s izazovima u poslovanju. Uspješni poduzetnik i suvlasnik Alarmautomatike Boris Popović - jedan je od njih.

Prve institucionalne potpore poduzetnicima u Hrvatskoj nastale  su devedesetih godina. Služile su za informiranje o tome kako pokrenuti vlastiti posao i registrirati poduzeće. Danas postoje regionalne razvojne agencije, inkubatori, akceleratori, tehnološki parkovi i slične institucije. U njima je potpora pretežno usmjerena na pripremu i provedbu EU projekata. Savjetovanje poduzetnika postalo je manje zastupljeno.

Nove potrebe novih generacija poduzetnika

Brojna poduzeća, koja su nastala devedesetih, danas se suočavaju s drukčijim izazovima od onih na početku poslovanja. Struktura malih i srednjih poduzeća se značajno promijenila, a trećinu ih čine poduzeća čiji su vlasnici pred umirovljenjem. Stasale su nove generacije poduzetnika koje imaju od koga učiti.

Osnivanje kluba poduzetnika SENTOR

U prvoj polovici 2022. godine osnovana je udruga Klub poduzetnika seniora – SENTOR,  po uzoru na nizozemski Soundboard koji danas djeluje kao Ondernemersklankbord.

SENTOR okuplja iskusne, mahom umirovljene, poduzetnike koji bez naknade savjetuju druge poduzetnike pri suočavanju s  poslovnim izazovima. Cilj mentorskog programa SENiori menTORi je prijenos znanja i iskustava poduzetnika seniora te savjetovanje manje iskusnih.

Osnivanje SENTOR-a inicirao je CEPOR, prvi  hrvatski think-tank koji se bavi problematikom malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. Jedan od osnivača  je Boris Popović, suosnivač Alarm automatike.

SENiori menTORi nude besplatnu potporu

Osobna iskustva

“Odluke svatko može i mora donositi za sebe i ne može tu odgovornost prepustiti drugome. Ponekad si može olakšati život, posebno kad je riječ o važnim odlukama”, kaže Boris Popović i dodaje:

“Zastati, razmijeniti mišljenje s nekim tko ima slična iskustva, razmisliti te nakon toga odlučiti. Volio bih da sam svojevremeno mogao razmijeniti iskustva s nekim iskusnijim poduzetnikom izvan naših tvrtki. Takvih je bilo malo i nisu mi bili dostupni. Bilo bi nam to uštedilo poneku godinu života i olakšalo učenje. Na pokušajima i promašajima se vrlo skupo i bolno uči”, poručio je jedan od osnivača SENTOR-a Boris Popović.

Uključivanje u mentorski program

Sjećajući se svojih početaka i potrebe za savjetom iskusnijih, poduzetnici seniori danas pronalaze motivaciju za mentoriranje mlađih.

Članovi SENTOR-a, dolaze iz raznih djelatnosti i iz cijele Hrvatske. Interes za sudjelovanje u mentorskom programu, bilo kao mentor ili kao mentorirani poduzetnik, može se iskazati prijavom na web stranicu. Nakon određivanja podudarnosti između potencijalnog mentora i poduzetnika kome treba mentor, pokreće se mentorski proces.

SENiori menTORi – Paneli u Rijeci i Zagrebu

Prilika da se više dozna o mogućnostima uključivanja u program, bez obzira na to je li netko potencijalni mentor ili treba mentorstvo, zainteresiranima je pružena na okruglim stolovima, 12. i 13. listopada, u Rijeci i Zagrebu. Riječki je održan u prostoru Step Ri – znanstveno tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, a zagrebački u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Sudjelovali su i predstavnici nizozemske Udruge, uz prezentaciju dobrih iskustava njihovog uspješnog programa.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten