Novosti

Rezultat popisa stanovništva potvrdio – PGŽ je druga hrvatska liga

Rezultat popisa stanovništva - Boris Popović
Tisuću petsto stanovnika odlazi godišnje iz županije. Oni odlaze jer nisu zadovoljni. O tome nitko ne govori, kaže županijski vijećnik Boris Popović.

Rezultat popisa stanovništva, poručio je županijski vijećnik Boris Popović na sjednici Skupštine PGŽ, podsjetio nas je na to da su najmanje stanovnika izgubili Zagreb i Dubrovnik, pa onda ostale jadranske županije.

“U jednom istraživanju što ga je sufinancirala EU govori se o Hrvatskoj u dvije brzine te, da je PGŽ u drugoj brzini. Mislim da bismo se trebali složiti o tome, da je naša županija ipak “druga hrvatska liga” i “četvrta europska liga” te, da moramo postaviti ciljeve kako bise procesi ubrzali. A kako će se stvari promijeniti? Smatram da je odlazak stanovnika jednako velik problem kao i problem manje rođenih u odnosu na broj umrlih. Tisuću petsto stanovnika odlazi godišnje iz županije. Oni odlaze jer nisu zadovoljni. O tome nitko ne govori”, rekao je Popović.

Pozvao se na rezultate više analiza koje govore o tome zašto odlaze mladi ljudi.

”To je zato što ne vjeruju u budućnost i smatraju da ih se ne poštuje. Isto kažu i strani investitori. Naši su najveći problemi: spora lokalna uprava, neučinkovito sudstvo, te korupcija, klijentelizam i nepotizam”, rekao je i naglasio kako najprije treba zaustaviti odlazak ljudi, a to se može samo rastom gospodarstva i privlačenjem ozbiljnih stranih investitora.

”Naša županija ima dvostruko manje stranih investitora nego li ostatak RH. To je jedan od razloga zašto naš BDP raste dvostruko sporije i to je razlog zašto gubimo ljude dvostruko brže nego ostale jadranske županije”, rekao je Boris Popović.

Poručio je da se nakon zaustavljanja odlazaka treba potaknuti rodnost jer se zaposlene žene četiri puta češće odlučuje na majčinstvo nego li one nezaposlena. Također i to, da treba stvoriti okruženje koje privlači, zadržava i razvija nove stanovnike.

”Bilo bi poželjno da su ambiciozni i pametni odnosno oni koji će nam donijeti novi rast i razvoj”, čulo se s govornice.

Demograf Stjepan Šterc i Davor Štimac

“Osobno sam bio i protiv plana razvoja i protiv proračuna kakvi i su usvojeni. Mi u planu razvoja moramo imati promjenu vizije, trebamo biti otvorena županija. Kod nas ne postoji strateški cilj privlačenja, razvijanja i zadržavanja novih stanovnika”, rekao je.

Osvrnuo se i na odnos bruto plaće u Irskoj i Hrvatskoj.

”Krivi su nameti !Od tri tisuće eura bruto plaće u mojoj firmi zaposlenik dobije tisuću i šesto eura. U Irskoj, na tri tisuće bruto , zaposlenik dobije dvije tisuće i šesto. Jednom prigodom sam to rekao i gospodinu Milanoviću koji je rekao: Da, da, ali mi to tako ne možemo” rekao je Popović i zaključio:

Izlaganje je završio mišlju da se ništa neće dogoditi, ako uložimo samo milijun kuna u demografiju jer je to premalo.

”Demografija je najveći problem koji traži najviše vremena i najviše resursa. Ako ne odvojimo resurse, i ne odredimo ljude koji će kontinuirano raditi na tom problemu, neće se dogoditi ništa”, poručio je Boris Popović.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten