Novosti

Radovi u Benčiću pri kraju – pitali smo gradonačelnika koliko kasne

Radovi u Benčiću pri kraju - pitali smo gradonačelnika koliko kasne Da štima svima
Gradonačelnik Filipović tvrdi da realizacija objekata EPK ne kasni. Iz Odjela gradske uprave za kulturu poručuju: radovi su u posljednjoj fazi. Dovršetak Gradske knjižnice Rijeka u lipnju, a opremanje i preseljenje ipak u drugoj polovici godine.

Iako revitalizacija cjelokupnog kompleksa Benčić nije u tzv. prijavnoj knjizi  iz 2015. riječke kandidature za titulu EPK, ona jest dio projekta. Pisalo je to i u Izbornom programu iz 2017. Obi & Koalicija Rijeka za sve na stranicama 46. i 47. Mnoge građane zanima kada će konačno biti završeni svi radovi u Art kvartu Benčić. Na tom je tragu i vijećničko pitanje nezavisnog vijećnika Davora Štimca.

Koliko kasni dovršetak radova?

U prijavi za dobivanje kandidature bili su: preseljenje MMSU-a, rekonstrukcija Palače šećerane i izgradnja Dječje kuće. Ta su tri projekta realizirana u vrijeme trajanja projekta EPK. MMSU je otvoren 2017. godine, Palača šećerane 2020., a Dječja kuća 2021. godine.

„Stoga ne stoji tvrdnja da realizacija EPK objekata kasni“, tvrdi gradonačelnik Filipović znajući da je u tom okviru bila i još uvijek nerealizirana revitalizacija broda Galeb.

Radovi u Benčiću pri kraju - pitali smo gradonačelnika koliko kasne Da štima svima

Izgradnja knjižnice nije bila u prijavi na natječaj za EPK. Ipak je tijekom posljednjih monitoringa nezavisnog panela Europske komisije 2018. i 2019. godine prezentirana kao moguće mjesto realizacije programa. Komisija je tada prihvatila da Gradska knjižnica postane dio infrastrukture EPK i njegovog nasljeđa.

Stoga ipak možemo govoriti  i o kašnjenju radova u Art kvartu Benčić.

Radovi u Benčiću idu napokon prema kraju

Iz Odjela gradske uprave za kulturu poručuju da su radovi u Benčiću u posljednjoj fazi provedbe. Dovršetak radova na budućem domu Gradske knjižnice Rijeka, radnog naziva T-objekt očekuje se u lipnju ove godine. Završna faza opremanja i preseljenja knjižnice očekuje se u drugoj polovici godine.

EU projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ započeo je u srpnju 2018. s očekivanim rokom dovršetka 16. kolovoza 2020. U međuvremenu je, uz odobrenje Posredničkih tijela, produljen.

Radovi u Benčiću pri kraju - pitali smo gradonačelnika koliko kasne Da štima svima
Radovi u Benčiću su navodno u posljednjoj fazi

Kao razlozi su navedeni neočekivanih čimbenici, među kojima su: dugotrajna javna nabava, pandemija kovida i problemi stabiliteta T- objekta.

U odgovoru gradonačelnika stoji da je do sada završeno 85 posto radova.

Radovi u Benčiću pri kraju - pitali smo gradonačelnika koliko kasne Da štima svima
Dosad je završeno 85 posto radova

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten