Novosti

Psihijatrijska bolnica Lopača treba promjenu vlasničke strukture

Psihijatrijska bolnica Lopača
Pronalaženja odrednica za budućnost razvoja Psihijatrijske bolnice Lopača, tema je dviju radionica u organizaciji Grada Rijeke i PGŽ. Prva je održana 8.studenoga, a iduća je na rasporedu 17. prosinca.

Treba li Gradu Rijeci specijalna Psihijatrijska bolnica Lopača? Ovo pitanje već dugo muči nezavisnog vijećnika Davora Štimca. Osim što je bolnica, u njoj skrbe i za korisnike iz domene socijalne skrbi. Raspravu o toj temi pokrenuo je s pozicije predsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.

Psihijatrijska bolnica Lopača – hrvatski izuzetak

„Na rješavanje problema treba utjecati tako da se promijeni status bolnice. Sudjelovao sam na radionici, u nazočnosti gradskih i županijskih čelnika, održanoj uz pomoć eksperata, prof. Aleksandra Džakule iz Zagreba i prof. Karmen Lončarek. Otvorio sam neka pitanja koja se predugo stavljaju pod tepih“, rekao je Štimac.

Status ustanove ovog tipa kao gradske, izuzetak je u Hrvatskoj. Štimac smatra da Ustanova treba promjenu vlasničke strukture. Jednim dijelom ili u cijelosti trebala bi doći pod nadležnost Županije ili države. Davor Štimac smatra da će se njen status, nakon provedene analitike, zasigurno promijeniti.

Mogući statusi Ustanove

U raspravi na prvoj radionici čuli smo razmišljanja o raznim mogućim statusima Ustanove. Primjerice, od mogućnosti zatvaranja, prodaje i privatizacije do odvajanja ustanove od lokacije. Ovo posljednje značilo bi preseljenje na neko drugo mjesto gdje bi se, uz smještaj psihijatrijskih bolesnika, to omogućilo i pacijentima kojima treba dugoročna ili trajna bolnička skrb.

Problem produljene bolničke skrbi

Psihijatrijska bolnica Lopača 2

„Činjenica je da u našem KBC-u, jedinoj akutnoj kliničkoj bolnici u Županiji, ali s mogućnošću i produljenog liječenja, ne postoji formalna mogućnost duljeg zadržavanja. Zbog neodgovarajućih prostora u kojima bi bili zbrinuti, problem nastaje kod bolesnika nakon većih operativnih zahvata, cerebrovaskularnih inzulta, komatoznih stanja kao i bolesnika s demencijom bez obiteljske potpore ili onih s teškim psihofizičkim stanjima“, upozorio je Štimac

Pitanje svih pitanja

Druga radionica je na rasporedu 17. prosinca, a do tada bi trebalo odgovoriti na najvažnije pitanje: kako u kontekstu financijskih i organizacijskih mogućnosti definirati novu vlasničku strukturu Ustanove i profil bolesnika koji bi se u njoj trebao liječiti?

Nije sporno treba li Županija imati bolnicu za produljeno liječenje psihijatrijskih i drugih bolesnika. Pitanje je trebaju li se oni liječiti u postojećim prostorima Lopače ili u prostoru neke nove objedinjene bolničke ustanove što bi se izgradila u dogledno vrijeme.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten