Novosti

Prof. dr. Davor Štimac uvodničar na Saborskom odboru

Davor Štimac uvodničar na Saborskom odboru
Svjesni epidemijskih razmjera debljine u Hrvatskoj članovi Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku održali su tematsku sjednicu. Na sjednici pod nazivom „Prevencija i liječenje u borbi protiv debljine” uvodno izlaganje odbornicima i gostima održao je prof. dr. Davor Štimac.

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u četvrtak, 1. prosinca tematsku sjednicu o prevenciji i liječenju debljine koja je, prema iznesenim podacima, u Hrvatskoj poprimila epidemijske razmjere. Članovi Odbora su ujedno glasovanjem prihvatili prijedlog rezolucije o debljini koju je predložio Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku na inicijativu Hrvatskog društva za debljinu, a koja će biti upućena na plenarno zasjedanje Hrvatskoga sabora na usvajanje.

Uvodno izlaganje je održao predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ prof. dr. Davor Štimac.

U Hrvatskoj čak 65 posto stanovnika ima problem debljine ili prekomjerne tjelesne težine, pa smo po tome na samom vrhu Europske unije“ naveo je prof. Dr. Davor Štimac.

Pacijenti često nisu svjesni da je debljina kronična bolest što je uvrštena u međunarodnu klasifikaciju bolesti. Često je  povezana s razvojem drugih ozbiljnih bolesti od kojih su neke smrtonosne.

Uz debljinu  se vrlo često pojavljuje dijabetes tipa 2, kardiovaskularne i plućne bolesti poput apneje. Često se pojavljuju refluksna bolest, žučni kamenci i masna jetra. Uz navedene, javljaju se i  psihijatrijske bolesti pa čak i različite vrste malignih tumora.

Osim što u Hrvatskoj dvije trećine odraslih pati od debljine, problem je sve izraženiji kod djece. Više od 35% djece u dobi od osam do devet godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Roditelji toga uglavnom nisu svjesni. Djeca s problemom debljine odrastaju u pretile ljude.

Stanje se pogoršalo zbog koronavirusne infekcije.  Ljudi su se još manje kretali i više boravili kod kuće.  Osobe s prekomjernom težinom i debljinom puno su češće hospitalizirane, liječene u jedinicama intenzivne skrbi i na respiratorima, a ishodi liječenja bili su lošiji.

Donošenje Rezolucije o debljini pokazat će da je debljina prepoznata kao jedan od najvećih zdravstvenih problema u Hrvatskoj. Nesagledive su socijalne i financijske posljedice ove bolesti po društvo. Stoga se problemom više ne mogu baviti samo zdravstveni radnici nego ga treba rješavati na širokoj državnoj razini.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten