Novosti

Pitanje Ive Rinčić o bonusima u Gradskoj upravi još bez odgovora

Pitanje Ive Rinčić o bonusima u Gradskoj upravi još bez odgovora
Agencije za zaštitu osobnih podataka očitovala se i svi podaci koje je zatražila Iva Rinčić u svom pitanju o bonusima i nagradama bit će objavljeni u pisanom odgovoru.

Nezavisna vijećnica Iva Rinčić je na aktualnom satu Gradskoga vijeća Grada Rijeke ponovo pitala o bonusima i nagradama pojedinim zaposlenicima gradske uprave tijekom 2021. godine. No, to pitanje Ive Rinčić o bonusima još je uvijek bez odgovora.

Na prethodnoj je sjednici dobila samo dio odgovora koji se odnosio na razdoblje nakon što je Marko Filipović preuzeo mandat. Uputivši pitanje u pisanom obliku, dobila je odgovor, da je riječ o osjetljivim podacima te, da čekaju mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka.

„Time je, kao i puno puta prije, ispunjena samo formalna obaveza o zakonskom roku od osam dana u kojem vijećnik mora dobiti odgovor na postavljeno pitanje”, rekla je Iva Rinčić.

Pri tom nije odgovoreno na koja radna mjesta su se odnosile posebne novčane nagrade, o kojim je iznosima riječ, koliko je bilo takvih nagrada, po kojim kriterijima su dodjeljivane i jesu li za njih ispisana rješenja.

„Prije nekoliko dana smo svjedočili tome da su na stranicama Grada Rijeke objavljeni iznosi plaća riječkih vatrogasaca. Gradonačelnik je naveo kakva je bila nagrada za informatičara u vrijeme povećanog opsega posla. Ne vidim razlog zašto je onda problematično bilo objaviti podatke o nagradama onim drugim nagrađenim zaposlenicima gradske uprave,“ upozorila je Rinčić.

Stoga je zatražila od gradonačelnika da joj odgovori u kojem će roku dobiti odgovor na postavljeno pitanje. Gradonačelnik je i ovaj put naglasio, da je za njegova mandata dodijeljena samo jedna takva nagrada, i to zaposleniku Odjela za informatičku djelatnost.

„Kako se radi o podacima pod zaštitom Agencije za zaštitu osobnih podataka, uputili smo im dopis. Oni su se – čini mi se – očitovali, ovaj tjedan i svi podaci koje ste zatražili, bit će objavljeni u pisanom odgovoru. Bit će dostavljen u najkraćem mogućem roku“, rekao je gradonačelnik Marko Filipović dodavši, da mu se čini kako je takvih isplata bilo još samo osam.

„Detaljnije će biti u pisanom odgovoru. Ovdje nitko ništa ne skriva. Sve je isplaćeno sukladno našim pravilnicima. Vidjet ćete da tu nema ništa spektakularno“, rekao je Marko Filipović.

U komentaru na odgovor vijećnica Rinčić je dodala:

„Iako niste konkretno rekli kada ćemo dobiti tražene podatke, hvala na odgovoru rekla je Iva Rinčić i podsjetila na zakonsku regulativu.

Mišljenje povjerenika za informiranje RH prema Zakon o pravu na pristup informacijama glasi da se ime i prezime ne smatra se zaštićenim podatkom kada je riječ o javnome novcu.

“Mi čak i nismo tražili imena nego radna mjesta i kriterije po kojim je nekim ljudima dodijeljena nagrada”, rekla je Rinčić, dok se gradonačelnik nije očitova o tome kako su plaće vatrogasaca odmah bili objavili na web stranici Grada bez ikakvih dilema.

Pogledajte snimku na YouTube kanalu:

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten