Novosti

Osnovna škola Centar i dalje je problematično gradilište

Osnovna škola Centar
Nigdje kraja problemima pri obnovi OŠ Centar. Tko garantira sigurnost učenika i djelatnika koji rade u ovim uvjetima, pitala je vijećnica Maša Magzan.

Nastavlja se saga o OŠ Centar, upozorila je nezavisna vijećnica Maša Magzan koja je ponovo na aktualnom satu Gradskoga vijeća upozorila na problematiku radova na obnovi zgrade.

„Novi izvođač radova na ovojnici škole uveden je u posao 18. svibnja, a ugovoreni rok izvođenja radova je 28. srpnja, odnosno 70 kalendarskih dana. Na prvoj redovnoj tjednoj koordinaciji 26. svibnja je pregledom krova u prisutnosti izvođača i nadzora utvrđeno kako je postojeća krovna folija oštećena na više mjesta. Prema izjavi glavnog voditelja radova, folija je u međuvremenu, uslijed atmosferskih prilika, izgubila svoja prvotna svojstva“, rekla je Maša Magzan.

Prokišnjava krovište

Budući da je krov škole bez crijepa otprilike od studenog 2021. godine, a folija je nefunkcionalna, oborine svaki put prouzroče prodor vode u učionice i urede. Upravo se to dogodilo protekli vikend kad je zbog jake kiše trebala intervencija.

Organiziran je tim ljudi, zajedno s ravnateljicom škole, koji je pokušavao, prilično Sizifovski, spasiti što se spasiti može.

Zbog prokišnjavanja u učionice, dio učenika je smješten u blagovaonicu u prizemlju škole. Ravnateljica škole je odmah kontaktirala Grad, ali ni odgovora niti bilo kakve povratne informacije nema.

“Postavlja se pitanje zašto se dopušta propadanje imovine? Zbog čega pokrivanje krova crijepom nije odmah pokrenuto ili barem postavljena nova cerada koja bi pružala bolju zaštitu? Tko garantira sigurnost učenika i djelatnika škole koji rade u ovim uvjetima”, pitala je gradonačelnika Filipovića vijećnica Maša Magzan.

Osnovna škola Centar

Gradonačelnik je u odgovoru podsjetio na to da je zbog problema s prethodnim izvođačem ugovor raskinut te je odabran novi i uveden u posao.

Novi izvođač mora u što kraćem roku izvesti radove

„On mora završiti troškovnikom predviđene radove. Vjerojatno su tu redi o postavi hidroizolacije na daščanu oplatu krova i zatim postavljanju crijepa. Ako je ona oštećena, a očigledno jest, mora se zamijeniti na mjestima gdje je to potrebno“, rekao je gradonačelnik dodavši da su prioritet radovi koji će spriječiti prokišnjavanje u učionice te da se ne bude ugrožena sigurnost učenika.

Misli da sigurnost učenika u nijednom trenutku nije bila upitna i nastava se, prema mojim informacijama, odvijala sukladno pravilima.

Izvođač mora u što kraćem roku izvesti radove. Treba napomenuti da je ta zgrada ili pojedinačno kulturno dobro ili je u zoni zaštite pa su prisutni i konzervatori kod obavljanja svih radova. Mogu samo izraziti nadu, a onda i dati nalog našem Odjelu za upravljanje imovinom da, u koordinaciji s izvođačem i nadzornim inženjerom, nađu rješenje da se radovi čim prije završe pa da i tu investiciju stavimo ad acta.“ odgovorio je gradonačelnik Filipović.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten