Novosti

Ničiji zid u Ulici Potok nad gradskim parkirnim mjestima

Ničiji zid u Ulici Potok
Početkom studenoga 2021. u Ulici Potok se na parkirana vozila urušio zid. Do danas ta parkirna mjesta nisu u funkciji, a ni zid nije saniran zbog toga što se ne može utvrditi vlasnik.

Početkom studenoga prošle godine u Ulici Potok se na uredno parkirana vozila urušio zid. Do danas ta parkirna mjesta nisu u funkciji, a ni zid nije saniran, podsjetila je nezavisna vijećnica Iva Rinčić riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića.

“Odmah nakon urušavanja zida nasuprot kućnog broja 22 u Ulici Potok i nakon dojave građana, gradske službe su intervenirale”, kaže gradonačelnik Marko Filipović:

„Obavili su izvid te ogradili, odnosno osigurali samo mjesto odrona. U dogovoru sa ugovornim izvođačem radova, tvrtkom Ceste Rijeka, čišćenje područja obavljeno je dan poslije, 3. studenoga 2021. godine, u jutarnjim satima“, odgovara gradonačelnik.

Zakon o gradnji propisuje odgovornost vlasnika

Prema Odluci o nerazvrstanim cestama na području grada Rijeke, radi zaštite nerazvrstane ceste i sigurnosti prometa na njoj, na njoj je zabranjeno je obavljati radnje koje je mogu oštetiti ili ugroziti sigurno odvijanje prometa njom

„Tom je Odlukom, između ostalog, propisano je da TD Rijeka plus bez odgode, neposredno nakon saznanja, ceste mora ukloniti sve zapreke ili druge posljedice zabranjenih radnji, koje bi mogle oštetiti nerazvrstanu cestu, ugroziti, ometati ili smanjiti sigurnost prometa na njoj. Iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav obaviješten sam kako je sve to i učinjeno, ali je potrebno i sanirati zid, radi sprječavanja njegovog daljnjeg odronjavanja, što je pak obveza njegovog vlasnika“, dodaje Marko Filipović.

Zakon o gradnji propisuje odgovornost vlasnika građevine za njezino održavanje. Ako zbog oštećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu, druge građevine i stvari ili stabilnost tla na okolnom zemljištu – vlasnik je dužan poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti te označiti građevinu dok ne otkloni oštećenje. O urušenom zidu je obaviještena građevinska inspekcija.

Potraga za vlasnikom zida u Ulici Potok

Komunalno redarstvo je zatražilo provjeru vlasništva ovog zida kako bi  vlasniku izdali nalog za hitnu sanaciju. Uvidom u zemljišne knjige utvrđeno je da je vlasnik trgovačko poduzeće Slovenija Auto Ljubljana. Ova tvrtka više ne postoji i nema pravnih slijednika. Stoga je od Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci zatražena informacija tko se u konkretnoj situaciji smatra vlasnikom nekretnine.

„Do današnjega dana nismo dobili odgovor, osim da je zatražena dokumentacija potrebna za daljnje poduzimanje radnji u ovom predmetu te da ćemo o donošenju državno odvjetničke odluke biti obaviješteni“, odgovara gradonačelnik Filipović dodavši da će gradske službe pojačano nadzirati ovo mjesto dok ne pronađu vlasnika.

„Svakako ističem kako je mjesto odrona ograđeno i adekvatno zaštićeno“, zaključio je gradonačelnik Marko Filipović na kraju odgovora na vijećničko pitanje Ive Rinčić.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten