Novosti

Mrtvaška je ogledalo mrtvaške politike

Mrtvaška nikad nije bila veliki, strateški važan projekt povezivanja s ostatkom Jadrana zbog kojeg vrijedi paralizirati jedini jadranski otok s demografskim rastom. Ona je tek propali i sada već pomalo zataškani županijski projekt.

U petak, 26.kolovoza održana  je konferencija za novinare o temi:“ Projekt Mrtvaška je mrtav. Što dalje?“ Sudjelovali su: glasnogovornik Mjesnog odbora Ilovik Ladislav Radoslović, predsjednica kluba nezavisnih vijećnika u Skupštini PGŽ Iva Rinčić, i Vjekoslav Rubeša iz kluba Akcija mladih – Unija Kvarnera.

“Projekt Mrtvaška iza kojeg su čvrsto stajali SDP i HDZ, što ga je provodila Županijska lučka uprava Mali Lošinj, neslavno je propao. Baš na ovom projektu smo odavno upozoravali na vješto skrivanu suradnju i udruživanje SDP-a i HDZ-a.

Ne znamo što se zaista dogodilo

Unatoč svim javnim upozorenjima, mjesecima je tvrdoglavo forsiran  loš i protuzakonit projekt da bi onda – naoko iznenada – bio obustavljen. Danas, dva tjedna nakon objave neslavne propasti, zanima nas što se zaista dogodilo.” rekla je na konferenciji za novinare Iva Rinčić.

Linija D311 nije vraćena, a to znači da se svakodnevno baca novac na dužu liniju. Izgleda kao osveta Ilovčanima kao i to da pristup Mrtvaškoj nije moguć jer je – ne znamo od koga ili čega – čuvaju zaštitari. Oni čuvaju razrovanu uvalu Mrtvaška provjeravajući Ilovčane i turiste kamo idu. Takvo stanje traje od 13.lipnja 2022. odnosno od nasilnog zauzimanja Mrtvaške. Filip Balija je i dalje ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Loris Rak i županovo upravno vijeće još je uvijek u istom sastavu, a Almedina Hasić izdaje građevinske dozvole.

Tko je odgovoran?

“Projekt vrijedan 80 milijuna kuna je propao, a naš je dojam da se zapravo ništa nije dogodilo.” rekla je Iva Rinčić i upozorila da za to nitko nije preuzeo ni moralnu niti političku odgovornost.

“Prstom se upire u Ilovčane i njihove ilegalne prosvjede kao i u županijske vijećnike koji su stali uz mještane. Pravi razlozi obustave projekta, kao što su nedostatak novca, nezakonita građevinska dozvola i istrage, sustavno se izostavljaju.

Još smo u ožujku tražili smjenu odgovornih osoba: Balije, Raka i njegovog Upravnog vijeća, te Almedine Hasić. U lipnju smo isto to zahtijevali tražeći da javnost sazna tko su ljudi odgovorni za ovaj projekt, koga to Župan štiti te koju će moguću štetu na kraju platiti građani PGŽ.

Ilovčani i dalje bez linije D311

Od Zlatka Komadine zahtijevamo neka pokaže da je još župan tako što će: razriješiti ravnatelja Županijske lučke uprave Maloga Lošinja Filipa Baliju, raspustiti Upravno vijeće ŽLU Mali Lošinj i smijeniti voditeljicu Ispostave upravnog odjela u Malom Lošinju Almedinu Hasić.

Zahtijevamo hitno i neodgodivo vraćanje državne brodske linije D311 Ilovik-Mrtvaška te sanaciju terena  i osiguranje kolnog pristupa do postojećeg mulića.

Mrtvaška nikad nije bila veliki strateški važan projekt povezivanja s ostatkom Jadrana zbog kojeg vrijedi paralizirati jedini otok s demografskim rastom na Jadranu. Ona je tek propali i sada već pomalo zataškani županijski projekt.

Optužuju nas za populizam zbog potpore lokalnom stanovništvu. Gubitak je vremena osvrtati se na tako prizemne i banalne pokušaje diskreditacije. Oni dovoljno govore o tim istim političarima koji ne razumije suštinu populizma. Otkad je populist onaj koji podupire malu ugroženu skupinu otočana?” rekla je vijećnica Rinčić i zaključila:

“U PGŽ je na vlasti klasična politička hipokrizija, lažna socijaldemokracija i lažna podjela na SDP i HDZ, a Mrtvaška je ogledalo njihove zajedničke mrtvaške politike.”

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten