Novosti

Motel Panorama – Od pretvorbe do ruine

Motel Panorama - Od pretvorbe do ruine - Da štima svima
Devastirano vrhunsko ostvarenje turističke arhitekture šezdesetih i dalje stoji kao jedan od hrvatskih "betonskih spavača". Grad Rijeka bez ikakvog je utjecaja na tijek projekta Mediteransko edukacijskog komorskog centra inovacija, ali najavljuju izgradnju rotora za pristup - za sada - derutnom objektu.

Nekadašnji motel Panorama na Preluku već je godinama ruglo na granici Rijeke prema Opatiji. Kulturno dobro Republike Hrvatske, Motel Panorama, danas je u vlasništvu tvrtke „Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija d.o.o.“, tzv. MEKCI (Hrvatska gospodarska komora).

Objekt se smatra vrhunskim ostvarenjima modernističke arhitekture šezdesetih godina prošlog stoljeća, a projektirao ga je znameniti arhitekt Ivan Vitić.

Motel Panorama - Od pretvorbe do ruine - Da štima svima

Bivši motel s koga puca pogled na cijelu Liburniju nije u funkciji još od devedesetih. U izvrsnom  HRT – ovom serijalu „Betonski spavači“ pojavljuje se kao još jedan u nizu devastiranih turističkih objekata. Ovaj pretužni serijal redatelja Saše Bana, nastao je 2016. godine u produkciji tvrtke Hulahop. Govori o brojnim devastiranim objektima iznimne vrijednosti turističke arhitekture 20. stoljeća.

Mediteranski  komorski edukacijski centar inovacija

Nakon dugih godina propadanja te višegodišnjih inicijativa i pregovora Županijske gospodarske komore u Rijeci s nadležnim Ministarstvom gospodarstva, u nekim se medijima bila pojavila vijest da kreće obnova motela te da će Rijeka dobiti moderni edukacijski centar.

Vijećnik Davor Štimac pokušao je nešto više o tome doznati od riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića.

„Grad nije ni vlasnik nekretnine niti nositelj ovoga projekta, pa stoga i ne može utjecati na model i rokove njegove realizacije“, stoji u prvoj rečenici gradonačelnikova odgovora.

Motel Panorama - Od pretvorbe do ruine - Da štima svima

Nesumnjivo je da će se,  kad i ako realizacija krene, u toj priči gradonačelnik  ipak pojaviti, kao što je bilo i kod izgradnje drugih objekata gdje Grad također nije ni nositelj projekta niti vlasnik.

„Ex kompleks ‘Panorama’ u vlasništvu je tvrtke Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija, d. o. o. (MEKCI), trgovačkoga društva u stopostotnom vlasništvu Hrvatske gospodarske komore (HGK), a ujedno pravnoga sljednika tvrtke Meranija, d.o.o., kao prvotnoga vlasnika“, navodi dalje riječki gradonačelnik skidajući sa sebe svaku odgovornost.

Motel Panorama svrstan u gradski projekt

U postupku pretvorbe društvene imovine, Vlada RH je odlukom iz siječnja 1997. godine uvjetovala Hrvatskoj gospodarskoj komori da po stjecanju vlasništva nad imovinom Meranije d.o.o. Opatija, u građevini ex motela treba ustrojiti poslovno-edukacijski centar kao jedinu i isključivu namjenu objekta.

Panorama - Od pretvorbe do ruine - Da štima svima

„U Generalnomu urbanističkomu planu grada Rijeke, donesenom 2007. godine, područja ex Panorame i Preluka svrstano je u kategoriju gradskog projekta, jer je već tada bilo ocijenjeno kako svojim prostornim, sadržajnim i lokacijskim potencijalom ovaj prostorni kompleks treba postati prepoznatljiv gradski ‘landmark’ i generirati urbanu preobrazbu grada na njegovom kontaktnom području prema urbanom prostoru susjednih gradova i općina“, kazao je Marko Filipović dodavši da je Grad Rijeka je aktivno podržavao i sudjelovao u aktivnostima koje je poduzimala HGK.

Činio je to u cilju programskoga i urbanističkoga planiranja i osmišljavanja kompleksa, kao i u aktivnoj promociji lokacije i koncepcije njezinoga aktiviranja, u različitim prigodama. Kako je javnosti poznato, recentni projekt obnove kompleksa HGK oblikovala je kroz realizaciju projekta Centar kompetencija u proizvodima i uslugama zdravstvenog turizma.

Panorama Od pretvorbe do ruine - Da štima svima

“Taj je projekt krajem lipnja 2017. godine, u partnerstvu s poduzetnicima i organizacijama za istraživanje i širenje znanja, MEKCI prijavio na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za Podršku razvoju Centara kompetencija u okviru provedbe OP Konkurentnost i kohezija, 2014.-20. Do realizacije, na žalost nije došlo, ali se nova prilika pruža u financijskom razdoblju 2021.-2027. godine“, kaže Filipović.

Gradonačelnik na to nema i ne treba imati utjecaj, smatra Marko Filipović te dodaje:

Rotor – bez obzira na tijek projekta

„Neovisno o realizaciji opisanoga projekta, Grad Rijeka pokrenuo je s Hrvatskim cestama izradu projekta rekonstrukcije postojećega raskrižja Ljubljanska cesta – Pavlovac. Bit će uređeno kružno raskrižje (rotor) koje će zasigurno pomoći sigurnijem odvijanju prometa, ali i omogućiti bolji prometni priključak samoga kompleksa ex Panorama po njegovoj obnovi“, odgovara Filipović.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten