Novosti

Marin Račić: Može li kupac zemljišta zapadna Žabica promijeniti projekt?

Marin Račić
U dokumentaciji je navedeno da je projekt moguće prilagođavati interesu ponuditelja u skladu sa Detaljnim planom uređenja, upozorava Marin Račić.

Može li se dogoditi da kupac zemljišta na prostoru zapadne Žabice, nakon sklapanja ugovora s Gradom Rijekom, odluči promijeniti  projekt u odnosu na postojeći – pitao je gradski vijećnik Marin Račić gradonačelnika Marka Filipovića:

Marin Račić: Zapadna Žabica vrhunski projekt

„U dokumentaciji je navedeno da je „projekt moguće prilagođavati interesu ponuditelja u skladu sa Detaljnim planom uređenja. Propisani su neki minimalni parametri tipa koliko parkinga, koliko perona itd., ali nije točno navedeno oblikovanje. Kao što je rekao gradonačelnik, proveden je arhitektonsko-urbanistički natječaj i dodijeljena je prva nagrada. Projekt je stvarno vrhunski, tako da bih osobno bio jako sretan da se to sagradi“, kazao je Marin Račić.

Zapadna Žabica - pitanje Marin Račić

Ograničenja za izmjenu projekta

Vijećnik je je izrazio bojazan da  iz dostupne dokumentacije nije baš razvidno može li budući investitor, po svojoj želji, kompletno sve promijeniti. Smatra da ga u tome ograničava samo – suglasnost Grada Rijeke.

Natječajnom dokumentacijom za prikupljanje pisanih ponuda za kupnju nekretnina, na Lokaciji-kompleks Žabica, odabranom ponuditelju jest omogućena izmjena projekta“, odgovorio je gradonačelnik Marko Filipović i dodao:

„U cilju reguliranja osnovnoga odnosa na relaciji investitor – projektant – Grad Rijeka, tom je dokumentacijom utvrđen okvir za izmjenu projekta. Nastao je kao svojevrstan presjek mogućnosti i potreba uočenih tijekom plasmana projekta na tržištu nekretnina i nakon provjera na razini idejnih rješenja.“

Ništa bez Studija 3LHD

Gradonačelnik je naglasio da polazište za izmjenu predstavlja idejni, glavni i izvedbeni projekt koji je izradio Studio 3LHD, d.o.o. Sažeti opis  projekta naveden je u dokumentaciji, a predstavlja razradu prvonagrađenoga natječajnoga rada u koncepcijskom i oblikovnom smislu.

Zapadna Žabica 2 - pitanje Marin Račić

„Poštivanje ovoga projekta kao polazišta za dimenzioniranje promjena naglašeno je u dokumentaciji kojom se investitora obvezuje na plaćanje punoga iznosa za projektnu dokumentaciju, odnosno polovice iznosa ukoliko će pristupiti njenoj izmjeni. U tom je slučaju obvezan to povjeriti autoru, odnosno Studiju 3LHD“, odgovorio je gradonačelnik.

Obveza poštivanja autorskih prava

Odnos prema arhitektonskom natječaju i projektu određen u sadržaju dokumentacije u biti se oslanja na zakonsku regulaciju autorskih prava. U tom smislu su autorska prava dužni  poštovati Grad Rijeka, budući investitor i sami autori.

„Ako bi ishod promjena bilo rješenje koje se koncepcijski i oblikovno ne može dovesti u vezu s izvornim, polazišnim rješenjem, odnosno projektom, tada bi i sami autori izgubili pravo zaštite vlastite autorske pozicije i prava. Time bi obezvrijedili vjerodostojnost provedbe Natječaja za kupnju nekretnina. Stoga su ovakve bojazni, a temeljem dosadašnjega rada na razvoju projekta iz kojega nisu bili isključeni ni sami autori, neutemeljene“, odgovorio je riječki gradonačelnik.

Pitanje za ovu važnu riječku temu, uputio je i nezavisni gradski vijećnik Davor Štimac kojeg pak zanima “zbog čega se gradonačelnik odlučio za prodaju, a ne za neku drugu mogućnost poput prava građenja ili koncesije”. Odgovor Marka Filipovića potražite na ovoj poveznici.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten