Novosti

Kaunas EU prijestolnica kulture 2022.

Kaunas EU prijestolnica kulture 2022.
Kaunas je tek neznatno veći od Rijeke, a ima sedam profesionalnih i deset amaterskih kazališta. Grad je čist i prepun života. Kulturni programi, lokali koji rade danju i noćni klubovi pokazuju kako se razvojno i turistički može iskoristiti kultura.

Sudjelujući na European Bridging Meeting u Kaunasu u Litvi, Davor Štimac je iznio dojmove o aktualnoj europskoj prijestolnici kulture. Da je Kaunas EU prijestolnica kulture vidi se na svakom  koraku, bez obzira na okruženje. Litva graniči s Bjelorusijom i dijelom ruskog teritorija oko Kalinjingrada, a ni Ukrajina nije daleko.

Kaunas EU prijestolnica kulture 2022.
Kaunas EU prijestolnica kulture 2022.

Programi se odvijaju nesmetano i grad je prepun stranaca. Domaćini su i nas, koji smo sudjelovali  na gastroenterološkom skupu, obje večeri  naši odveli na kulturna događanja.

Nabrojao bih neka od događanja što sam ih imao prilike vidjeti za kratkog boravka uz Kaunasu.

NAMES ( The New Art and Music Ensemble Salzburg), skupina alternativnih umjetnika iz više europskih zemalja integriranih u ovom ansamblu gostovala je u prostorima Filharmonije gdje su održali koncert koji integrira klasičnu i suvremenu glazbu.

U Muzeju umjetnosti  aktualna je izložba Williama Kentridgea, jednog od najpoznatijih svjetskih modernih umjetnika koji prvi puta izlaže u jednoj bivšoj istočnoeuropskoj zemlji. Dio svojih instalacija poklonio  je gradu Kaunasu, koji obiluje izložbenim prostorima.

Iako je Kaunas tek neznatno veći od Rijeke, grad ima sedam profesionalnih i deset amaterskih kazališta. Čistoća grada, ljubaznost i pristupačnost ljudi, puno mladost na ulicama te desetine lokala danju i  klubova noću pokazuju kako se može razvojno i turistički iskoristiti kultura.

Nameću se usporedbe s Rijekom. Najsnažnija mi je asocijacija, kojoj se nikako ne mogu oteti, vezana uz tišinu EU prijestolnice 2020.

Šteta što smo ostali tako nezapaženi.

Kaunas EU prijestolnica kulture 2022. 004

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten