Novosti

Izvješće o radu KD Čistoće opet nije prihvaćeno

Izvješće o radu KD Čistoće
Riječani će ponovo plaćati previsoku cijenu odvoza otpada, kazala je Iva Rinčić. Gradski vijećnici nisu podržali izvješće o radu KD Čistoće.

Nastavak prekinute sjednice riječkoga gradskog vijeća obilježilo je skidanje s dnevnog reda teme o ulaganju u obnovu Galeba, kao i to da nije prihvaćeno izvješće o radu KD Čistoće. Obnova Galeba na prošloj sjednici Vijeća izavala je puno prijepora i taj prijedlog gradonačelnika Marka Filipovića nije prihvaćen.

Sa 16 glasova „protiv“ i 14 glasova “za“, riječko gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće o radu KD Čistoća za 2021. godinu. Gradonačelnik Marko Filipović će se ponovo morati  suočiti s neprihvaćenim izvješćem direktorice društva Jasne Kukuljan. Ili se neće dogoditi ništa, kao i kad nije prihvaćeno izvješće o radu za 2020. godinu?

Zatražena ostavka Jasne Kukuljan

Zbog – kako tvrde mnogi vijećnici – neprimjerenog  i  ignorantskog odnosa prema pitanjima vijećnika, Vedran Vivoda iz AM je s govornice zatražio ostavku direktorice Jasne Kukuljan. Ako ne odstupi sama treba je smijeniti gradonačelnik. Prijedlog je ostao bez komentara.

„Čistoća će sebi osigurati još veće prihode uz manje prihvaćenog otpada. Takav kaotičan pristup može funkcionirati samo u gradu u kojem se odluke o komunalnim problemima, posebno o cijeni, donose na osnovu političkih dogovora umjesto izračuna“, poručeno je iz kluba Nezavisne liste Davora Štimca

„Građani Rijeke će ponovo plaćati previsoku cijenu odvoza otpada. Nadam se, da ćemo čim prije izaći iz takve komunalne logike“, rekla je Iva Rinčić dok je obrazlagala zašto ne prihvaćaju izvješće.

Podsjetila je na to, da su prije nešto više od mjesec dana vijećnici razmatrali odluku o visini cijene minimalne javne usluge s bitno drukčijim podacima od onih u posljednjem IRJDU obrascu.

Troškovi zbrinjavanja otpada drastično pali

„Misli li direktorica Čistoće, da vijećnici ne čitaju materijal ili ih nema potrebu ispravno informirati”, upitala je Rinčić i  podsjetila na političku akciju pri usvajanju odluka o poskupljenju cijene minimalne javne usluge Čistoće.

Upozorila je na to da su troškovi zbrinjavanja otpada, prema podnesenom izvješću, drastično pali u odnosu na prošli mjesec, kad je vijeće usvajalo odluku o poskupljenju. Tada su bili  izneseni podaci o troškovima Čistoće u iznosu od 130 milijuna kuna.

„Ili ste ih tada pogrešno prikazali ili sada pogrešno prikazujete podatke”, upitala je Iva Rinčić.

Podsjetila je na neusklađene podatke o broju korisnika koji varira za više od 1.300. Prozvala je kolege Čarapića, Zeliča i Milovanovića, koji su kod izglasavanja poskupljenja, ostale vijećnike uvjeravali, da je cijena predložene minimalne javne usluge dobro obrazložena. Vijećnici NL Davora Štimca tada su  upozoravali na to da je cijena definiranu bez odgovarajuće analize.

U ovom izvještaju se za Grad Rijeku navode podaci o ukupnim prihodima i troškovima zbrinjavanja otpada. Oni za 2021. iznose 73, 88 milijuna kuna odnosno 71,5 milijuna kuna ukupnog troška.

“Izvještaj je sastavljen dva dana prije prethodne sjednice gradskoga vijeća na kojoj ste nas uvjeravali i obrazlagali da su ukupni troškovi zbrinjavanja otpada 130 milijuna kuna, što je bitna razlika“, rekla je Rinčić.

Samo od obavezne minimalne cijene, odnosno paušala, Čistoća će uprihoditi 47 milijuna kuna što im čini 7o posto prihoda.

U Rijeci na godišnjoj razini gubimo oko 2 tisuće ljudi

„To je dokaz kako smo bili u pravu jer nismo podržali prethodnu, lošu odluku“, naglasila je iva Rinčić dodavši kako sustav zbrinjavanja otpada ne funkcionira i ne ostvaruju se zakonski ciljevi  i zbrinjavanje otpada.

Usporedba ovog izvještaja s onim za 2020. godinu pokazuje da je Čistoća od građana i gospodarstva naplatila 73 milijuna kuna. To je 8 milijuna i 300 tisuća više nego 2020., a 2021. godine je prikupila 2,655 tona otpada manje.

„U Rijeci na godišnjoj razini gubimo oko 2 tisuće ljudi, pa bi najbolja reklama za Čistoću mogla biti : „Manje otpada,  a više prihoda“, ironizirala je Rinčić.

Prema podnesenom izvješću, Čistoća je povećala prihode, po toni predanog otpada za oko 20 posto, a predaja otpada je pala za nekih 5 posto. Troškovi zbrinjavanja otpada rastu, a ne ostvaruje se ozbiljno smanjenje proizvodnje otpada.

„Čistoća građanima Rijeke naplaćuje 1.314 kuna po toni otpada , dok Kraljevica plaća 867, a primjerice Jelenje 669 kuna po toni.

Tako je na Riječanima Čistoća 2020. godine zaradila više od 5 milijuna kuna, ali je izgubila u Kraljevici, Jelenju i drugim JLS.

Izvješće o radu KD Čistoće – cjenici nisu doneseni zakonito

“Ne znam je li itko pitao građane Rijeke žele li solidarno podmirivati troškove ostalih gradova i općina riječkoga prstena“, rekla je Iva Rinčić podsjećajući na to da  zastupa interese građana Rijeke a ne drugih.“

Upozorila je i to da cjenici KD Čistoće nisu doneseni zakonito.

„Onaj koji pruža javnu uslugu je sam odredio cijenu i sam sebi dao ‘prethodnu suglasnost’. I stari i novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom predviđaju, da prethodnu suglasnost na cjenik daje izvršno tijelo JLS. Iako se poziva na članak 33 zakona, prethodnu suglasnost Čistoći nije dao gradonačelnik nego njen Nadzorni odbor u kojem je  gradonačelnik samo član“, rečeno je na sjednici gradskoga vijeća.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten