Novosti

Izvaninstitucijska skrb o starima “utješna nagrada”

Izvaninstitucijska skrb o starima utješna nagrada
Sve priče o planovima za neki oblik dodatne izvaninstucijske skrbi padaju u vodu kad se suočite s činjenicom da je vama ili osobi o kojoj skrbite potrebna  cjelodnevna briga. Smještaj u Domovima za starije i nemoćne nije dostupan svima. U onima što ih sufinancira Županija - zbog ograničenih kapaciteta, a u privatnima zbog nedohvatljivih cijena.

Živi se dulje, takav je i radni vijek, samo su mirovine ‘kraće’. Za smještaj jedne osobe  u privatni dom umirovljenika nisu dovoljne niti dvije prosječne mirovine. U županijskim domovima nema za sve mjesta. Zbog duljeg životnog vijeka, sve je više umirovljenika koji skrbe o odavno umirovljenim roditeljima.

Stariji i nemoćni kao teret

Trebaju li svi zajedno pasti na teret djeci ili unucima? Onima koji tek osnivaju obitelji, natječu se za stambene kredite, traže ili uhodavaju posao odnosno rade na dva posla jer dobivaju mizerne plaće?

Premijer Plenković najavljuje povećanju neto plaća pa treba grmjeti na sav glas da ne zaboravimo bruto. Iz njega će se financirati mirovine onih koji danas grcaju u kreditima i rade dva posla. Bit će im teže nego onima koji su davno izdvajali više, a onemoćali  si ne  mogu priuštiti stručnu skrb.

Sufinancirati smještaju privatnim domovima?

Prije nekoliko mjeseci  je vijećnik Davor Štimac u Skupštini PGŽ pitao bi li mogli sufinancirati smještaj i u privatnim domovima, kao što je slučaj s vrtićima.

Prijedlog Davora Štimca nije naišao na dobar odaziv, a u pisanom odgovoru dobio je priču o pozitivnoj korelaciji dužeg ostanka kod kuće i psihofizičkog zdravlja. I to da ih neće sufinancirati.

PGŽ kao partner  u izvan institucijskoj skrbi

Iz PGŽ javljaju da će u partnerstvu s JLS razvijati sufinanciranje dodatnih oblika izvan institucijske skrbi. Tako misle smanjiti liste čekanja institucijskog oblika smještaja.

Gerontodomaćice nisu rješenje problema

Zadovoljni su  u Primorsko goranskoj županiji i gerontodomaćicama koje pomažu u staračkim domaćinstvima. Riječ o „utješnoj nagradi“, da u posjet dođe bilo tko. To ipak nije rješenje problema za one kojima treba cjelodnevna skrb.

Institucije drugih osnivača, kad ostali zakažu

Malo tko ide u privatni vrtić ili dom zato što je bolji jer najčešće nije. Biraš ustanovu drugog osnivača jer te drugdje nisu primili, a više ne možeš biti sam. Odgovorno društvo brine o svojim starima, ali i o onima koji rade. U zemlji u kojoj je radnik potplaćen, a umirovljenik teret, nema izgleda ni za demografski oporavak.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten