Novosti

Ivica Lukanović svoja mišljenja i savjete Rijeci naplaćuje 400 kuna po satu

Ivica Lukanović Grad košta 400 kuna po satu - Davor Štimac
U Gradu Kastvu, gdje je Ivica Lukanović bio gradonačelnik, njegove stručne usluge ne trebaju, a u Opatiji ih dobivaju bez naknade.

Stigao je odgovor gradonačelnika Marka Filipovića na vijećničko pitanje Davora Štimca o razlozima zaključivanja ugovora s predsjednikom Primorsko-goranskog SDP-a, Ivicom Lukanovićem. Pitao je to Štimac nakon što je na društvenim mrežama objavio, da je nedopustiv iznos od 400 kuna na sat jednog konzultanta u odnosu na satnicu od 32 kune diplomiranog odgojitelja. Toliko je naime dobio konzultant Ivica Lukanović.

Doznavši iz medija da je Grad Rijeka zaključio Ugovor o djelu za konzultantske usluge s Ivicom Lukanovićem, vijećnik Štimac uputio je u pisanom obliku pitanje gradonačelniku.

Zar Grad Rijeka, pored više od 500 zaposlenika, nema stručnih osoba

“Koji su razlozi i za koje konkretne usluge te kada je točno i za koje razdoblje zaključen navedeni ugovor? Zašto za ovakve poslove doznajemo tek iz medija”, pitao je Štimac.

S obzirom na to da u vrijeme slanja pitanja navedeni ugovor nije bio vidljiv u aplikaciji otvoreni proračun, Štimac je pitao zašto.

“Zar Grad Rijeka, pored više od 500 zaposlenika nema stručnih osoba, tijela ili odbora koji bi mogli odgovoriti potrebama poslova za koje je angažiran gospodin Lukanović”, piše u vijećničkom pitanju Davora Štimca.

Ivica Lukanović

Gradonačelnik je odgovorio da je gospodin Lukanović u Gradu Rijeci angažiran puno ranije nego li je izabran za predsjednika primorsko-goranskog SDP-a.

Ivica Lukanović angažiran je kao stručna osoba

”Njegov se angažman odnosi na konzultantske usluge na izradi Provedbenog programa Grada Rijeke 2021. – 2025. godine, koji sam, kao gradonačelnik, zakonski obvezan donijeti, kao i u realizaciji mjera, aktivnosti i programa utvrđenih Planom razvoja Grada Rijeke za razdoblje od 2021. — 2027. godine”, piše u gradonačelnikovo odgovoru.

”Gospodin Lukanović angažiran je kao stručna osoba, prije svega uzimajući u obzir njegovo iskustvo u javnom, ali i privatnom sektoru. Nadalje, aktivno je sudjelovao u mojoj gradonačelničkoj kampanji, pa je i nastavak suradnje na pokretanju i provedbi projekata i programa kojima sam dobio povjerenje građana, svakako bio logičan korak”, odgovara Marko Filipović.

”Tijekom izrade Provedbenog programa, gospodin Lukanović inicirao je i sudjelovao na velikom broju sastanaka s gotovo svim odjelima gradske uprave, pročelnicima odjela i nizom zaposlenika Grada i šireg gradskoga sustava. Svojim savjetima, pomogao je u pronalaženju konkretnih rješenja za pripremu i realizaciju što kvalitetnijeg Provedbenog programa za ovo mandatno razdoblje, kao i za Planom predviđene razvojne projekte Grada Rijeke. U svrhu daljnjega iskoraka gradskoga sustava prema gospodarskom sektoru, investicijama i poduzetništvu, iskustvo Ivice Lukanovića, i u privatnom i u javnom sektoru, svakako je bilo koristan i učinkovit doprinos izradi Provedbenoga programa i drugih razvojnih aktivnosti”, napisao je gradonačelnik Filipović.

U Kastvu, gdje je Lukanović bio gradonačelnik, njegove usluge ne trebaju

Kazao je i to da je Ugovor o djelu s Ivicom Lukanovićem zaključen na njegovu inicijativu, uz podršku njegovih zamjenika, upravo zbog prethodno navedenih razloga. Tvrdi, da je ugovor potpisan 1. rujna 2021. godine i da vrijedi do 15. prosinca 2021. godine. Također to, da je objavljen i dostupan putem aplikacije Otvoreni proračun.

U ovom trenutku ugovor jest dostupan u navedenoj aplikaciji, ali je kao datum njegova sklapanja napisan datum 23. studenog 2021. godine, a ne kako navodi gradonačelnik, 1. rujna.

 

U nastavku odgovora, gradonačelnik se poziva na titule Grada Rijeke kao najtransparentnijeg grada, da je u Rijeci transparentnost više od zakonske obaveze kao i to, da ugovor s gospodinom Lukanovićem nije bio tajna.

”Zaposlenici Grada Rijeke i šireg gradskoga sustava stručni su i sposobni odgovoriti potrebama sudjelovanja u izradi Provedbenog programa Grada Rijeke kao i drugih strateških i provedbenih dokumenata. Stoga su upravo zaposlenici Grada i povezanih društava i ustanova predlagali i pripremili sadržaj i ovoga važnoga dokumenta, koji će naposljetku i provoditi, svatko u svojem resoru. Gospodin Ivica Lukanović, sve je te prijedloge, projekte i programe, iz perspektive učinkovitosti javne uprave, kao i potreba privatnoga sektora, objektivno procijenio i povezao te svojim mišljenjem, iskustvom i savjetom pomogao kako bi bili još kvalitetniji doprinos daljnjem razvoju Rijeke”, stoji u odgovoru.

U Gradu Kastvu, gdje je Ivica Lukanović bio gradonačelnik, njegove stručne usluge ne trebaju, a u Opatiji ih dobivaju bez naknade. Stoga ne čudi negodovanje građana Rijeke zbog obilnog honorara za iste usluge u Rijeci te poveznicu s činjenicom, da je Lukanović Marku Filipoviću bio direktor izborne kampanje.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten