Novosti

Hepatitis je izlječiv – Testiraj se

Hepatitis je izlječiv - Testiraj se
U riječkom se KBC-u posljednjih nekoliko godina liječi 20 do 30 pacijenata s hepatitisom no kapaciteti su puno veći. Mnogi zaraženi ne znaju da su oboljeli pa se ne liječe i šire bolest.

Rizične skupine za obolijevanje od hepatitisa su intravenski ovisnici, ljudi koji u obitelji maju oboljele, oni koji se upuštaju u rizične spolne odnose i oni skloni promiskuitetu. Također su ugroženi oni koji su primali transfuziju krvi prije 1990-tih dok se krv još testirala na viruse ili ako su obavljali zubarske zahvate u nedovoljno steriliziranim okolnostima.

Pravovremeno započeti liječenje

Predstojnik Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka Davor Štimac je istaknuo je da se posljednjih godina znatno promijenilo liječenje hepatitisa pa se efikasno liječi lijekovima. Pacijenti dobro podnose te lijekove, a pravovremeno pokrenuto liječenje bude gotovo 100 posto uspješno.

„Problem je što mnogi zaraženi ne znaju da su oboljeli te se ne liječe, a time šire tu bolest drugima“, rekao je na konferenciji za novinare Davor Štimac.

Europski tjedan testiranja

Od 21. do 28. studenog je Europski tjedan testiranja na viruse hepatitisa B i C ili HIV. Riječka udruga Hepatos u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Klinikom za internu medicinu KBC-a Rijeka i drugim partnerima obilježava Mjeseca borbe protiv ovisnosti i Svjetski dan HIV/AIDS-a. Pozivaju sve zainteresirane da se bez uputnice liječnika testiraju: 24. studenoga ili 1. prosinca, od 13 do 15 sati u prostorima Udruge u Ulici Blaža Polića.

Također će testirati  zainteresirane zatvorenike u riječkom zatvoru, a bit će i terenska testiranja, u Malom Lošinju i Rabu te u riječkoj udruzi LORI.

Hepatitis je izlječiv – Testiraj se.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten