Novosti

Gradonačelnik Filipović izgubio većinu u Gradskom vijeću

Gradonačelnik Filipović izgubio većinu u Gradskom vijeću - Da štima svima (1)
Gradsko vijeće nije prihvatilo tehnički rebalans proračuna, a ni predloženo povećanje plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika. Gradonačelnik poručio da bi se mogli uskoro vidjeti na izborima.

Riječko gradsko vijeće nije prihvatilo tehnički rebalans proračuna koji  je trebao omogućiti preustroj Gradske uprave i smanjenje broja gradskih odjela. Time je gradonačelnik Filipović izgubio većinu u Vijeću.

ZA predloženi rebalans glasovalo je 16 vijećnika konstituirajuće većine, protiv su bili vijećnici HDZ-a, MOST-a i nezavisni vijećnici dok su suzdržani bili Marin Račić iz Centra, Vedran Vivoda iz Akcije mladih te Robert Salečić iz Unije Kvarnera.

Gradonačelnik Marko Filipović je neprihvaćanja rebalansa ocijenio neodgovornim te poručio da bi se svi zajedno mogli uskoro vidjeti na izborima.

Nije prihvaćen ni prijedlog o povećanju plaće  gradonačelnika i njegovih zamjenika jer su protiv, osim oporbenih vijećnika, bili i vijećnici AM, Možemo! i UK.

Nezavisni vijećnik Davor Štimac se već uoči sjednice  o tome oglasio na svom FB profilu.

“Kada u proračunu nema novaca za povećanje plaće ni pripadnicima javne vatrogasne postrojbe niti zaposlenicima u dječjim vrtićima, povećanje plaće gradonačelniku i zamjenicima moralno je vrlo upitna odluka. Protiv sam takve odluke, bez obzira na to što bi u gradskom proračunu za nju trebalo osigurati dodatna sredstva u iznosu od samo oko 6.000 eura za 2023. godinu. Nadam se da kolege u vijeću neće podržati prijedlog da si gradonačelnik povisi plaću”, smatra Štimac.

Gradonačelnik Filipović izgubio većinu u Gradskom vijeću - Da štima svima 2 (1)
Povećanje plaća gradonačelniku i suradnicima u ovakvim okolnostima nije moralno – Davor Štimac

“Kad već napominju da je plaća riječkoga gradonačelnika manja nego li je ona drugih čelnika gradova i općina, podsjećamo i na to da su i plaće riječkih odgojitelja za 200 do 300 eura manje od plaća odgojitelja u okolnim gradovima i općinama, a i manje su nego učiteljske. Plaće tehničkog osoblja u riječkim vrtićima iznose 675 do 690 eura. Od toga ljudi žive. Koliko mi je poznato, prekinuti su sindikalni pregovori pa u vrtićima možemo očekivati situaciju u kojoj smo bili prije otprilike godinu dana kada je prijetio štrajk. Gradonačelniče, ne smijete si povećati plaću! Bilo bi lijepo da gradonačelnik i njegovi suradnici mogu imati veće plaće no u ovom trenutku ne smiju čak i kad to znači samo vraćanje na plaću koju su imali 2011. Gradonačelnik i njegovi suradnici u ovom času nisu prioritet i moraju pokazati malo empatije prema svojim sugrađanima koji moraju živjeti od puno nižih primanja”, napisao je vijećnik Štimac.

“Kad osiguraju primjerene plaće vatrogascima, odgojiteljima i spremačicama u vrtićima imat će pokriće da plaće podignu i sebi. Gradonačelnik sa svojih 2000 eura može živjeti, a i svi dodatni troškovi koje ima u obavljanju posla su mu plaćeni dok odgojiteljice od kuće donose papire i materijal za kreativan rad s djecom u vrtićima. Povećanje plaća gradonačelniku i suradnicima u ovakvim okolnostima, blago rečeno,  nije moralno istaknuo”, je Davor Štimac.

Nezavisni vijećnik Davor Štimac protiv povećanja plaće gradonačelnika:

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten