Novosti

Grad Rijeka: uspješnim zaposlenicima od 7 do gotovo 40 tisuća kuna bruto

Grad Rijeka uspješnim zaposlenicima
Uspješan rad u gradskoj upravi nagrađen je gotovo istim iznosom kao nagrada životno djelo. Jesu li zato odugovlačili s odgovorom Ivi Rinčić?

Sudeći prema odugovlačenju s odgovorom na pitanje kolikim su iznosima i za koja postignuća nagrađeni pojedinci u gradskoj upravi tijekom 2021. godine, stječe se dojam da se Grad njima ne ponosi. Neobično, s obzirom na to, da je u nekim slučajevima novčani iznos gotovo kao kod nagrade za životno djelo.

Za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Rijeke, gradska uprava tradicionalno dodjeljuje javna priznanja. Dobivaju ih zaslužni pojedinci i organizacije iz raznih područja djelovanja. Grad Rijeka se – s pravom – njima ponosi. Tim povodom im isplaćuje i novčane nagrade. Nagrađeni za životno djelo dobije 30 tisuća kuna neto, dok su zlatne plakete „ Grb grada Rijeke“ i godišnje nagrada potkrijepljene sa po 12 tisuća kuna neto.

Ravnateljica direkcije za medije – najuspješnija zaposlenica

Čak 39.557,96 kuna bruto iznosi dodatak za uspješnost, što ga je uz plaću dobila viša savjetnica za odnose s medijima i voditeljica Službe za odnose s medijima i online komuniciranje u Uredu Grada.

„To su tri prosječne mjesečne bruto plaće, s obzirom da je, u razdoblju od 2008. godine do dana prijedloga za isplatu dodatka za uspješnost u radu, kontinuirano ocjenjivana ocjenom “odličan” te u svom radu kontinuirano pokazuje veliku inovativnost i kreativnost, a posebno je uspješna u kvaliteti rješavanja problema i zadataka te u proaktivnom pristupu radnim zadacima. Uz pružanje velike pomoći društvima i ustanovama kojih je Grad osnivač, u dijelu koji se odnosi na transparentnost i javnost rada. Posebno se istaknula u suradnji s trgovačkim društvom Rijeka 2020, u aktivnostima vezanim uz realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture“, piše u obrazloženju Marka Filipovića.

Mjesec i po čekanja odgovora

Vijećnica Iva Rinčić pitala ga je o nagradama zaposlenicima, najprije na sjednici gradskoga vijeća, a onda i u pisanom obliku. Ne dobivši potpuni odgovor pitala je  o tome i na idućoj sjednici.

„Nije riječ o zaštićenim podacima, prema Mišljenju povjerenika za informiranje RH prema Zakon o pravu na pristup informacijama, ime i prezime ne smatra se zaštićenim podatkom kada je riječ o javnome novcu.“ kazala je Rinčić

Ništa spektakularno

„Agencije za zaštitu osobnih podataka  se očitovala i svi podaci koje je zatražila gđa Rinčić dobit ćete u pisanom obliku. Vidjet ćete da nije u pitanju ništa spektakularno“ rekao je riječki gradonačelnik.

Spektakularno i za naslovnice u medijima bila je informacija, da je da je Marko Filipović za konzultantske usluge Ivici Lukanoviću platio 30 tisuća kuna.

Nije li još spektakularnije kad u našim prilikama toliki iznos za kvalitetan rad, uz redovnu plaću, dobije i običan zaposlenik? Ako je stvarno zasluženo, zašto takve zaposlenike ne pohvaliti javno?

„Prije svega, napominjem kako se ovdje ne radí o isplatama nagrada, bonusa i drugih financijskih stimulansa, već se radí o isplaćenim dodacima za uspješnost na radu koji su isplaćeni temeljem izdanih rješenja, a sukladno kriterijima propisanim Pravilnikom o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu i načinu isplate dodatka za uspješnost na radu“ odgovorio je konačno Marko Filipović.

Grad Rijeka uspješnim zaposlenicima 03 (1)

Manje spektakularan bruto iznos veći od 23 tisuće kuna isplaćen je stručnoj suradnici 1 za koordinaciju poslova Gradonačelnika u Uredu Grada.

„To su tri prosječne mjesečne bruto  plaće, s obzirom da je, u razdoblju od 2009. godine, do dana prijedloga za isplatu dodatka za uspješnost u radu, kontinuirano ocjenjivana ocjenom “odličan” te u svom radu kontinuirano pokazuje samoinicijativnost, kreativnost i odgovornost prema svojem radu te se posljednjih godina dodatno educirala i usavršavala. Tijekom rada iskazuje profesionalan i pristupačan odnos prema strankama, a tijekom 2020. godine se posebno istaknula tijekom epidemije bolesti COVID — 19, u angažmanu oko poslova ízdavanja propusnica“ napisao je Marko Filipović.

Dodatke na uspješnost uglavnom potpisao Obersnel

Filipović je rekao, da je osobno potpisao, samo jedno rješenje za dodatak na uspješnost  i to za savjetnika 1 — projektanta informatičkog sustava u Zavodu za informatičku djelatnost. Isplaćeno mu je dodatnih 75% prosječne mjesečne place, odnosno nešto manje od  7 i po tisuća kuna bruto.

Sva ostala rješenja o dodacima za uspješnost prošle je godine, prije Filipovićevog preuzimanja mandata, potpisao Vojko Obersnel.

„Dodatak za uspješnost na radu, tijekom 2021. godine, za vrijeme mandata prethodnog gradonačelnika, dobilo je  ukupno osmero službenika, odnosno službenica gradske uprave“ rekao je Marko Filipović.

I viši savjetnik za pravne poslove u Odjelu gradske uprave za sport i tehničku kulturu zaslužio je dodatak za uspješnost. Isplaćen mu  je u visini jedne prosječne mjesečne bruto plaće odnosno  13.357 kuna bruto.

Kao dodatak za uspješno obavljanje posla isplaćeni su za još  po četiri gradska zaposlenika u iznosima od oko sedam tisuća kuna. Riječ je o administrativnoj tajnici u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb,  te stručnoj suradnici 2 arhive  i referentici za otpremu pošte u Odjelu za gradsku samoupravu i upravu te jednom tajniku mjesnog odbora.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten