Novosti

Frankopanski kašteli nisu dostupni cijele godine. Zašto?

Frankopanski kašteli
U trećoj fazi uređenja Frankopanskih kaštela, za obnovu i uređivanje objekata, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda, koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, odobreno je 47,3 milijuna kuna.

Odličan projekt Putevima Frankopana i loš odnos gradova i općina prema uloženom u Frankopanske kaštele bilo je jedno od pitanja na aktualnom satu Skupštine PGŽ. Frankopanski kašteli naime nisu otvoreni cijele godine.

“Samo u trećoj fazi uređenja Frankopanskih kaštela, za obnovu i uređivanje objekata, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar odobreno je 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz fondova EU, dok je ukupna vrijednost projekta bila 61 milijun kuna”, podsjetio je Davor Štimac.

Frankopanski kašteli zimi nedosupni za posjetitelje

“Nakon obnove su objekti predani na upravljanje gradovima i općinama te njihovim turističkim zajednicama. No ti objekti ne oživljavaju cjelogodišnju ponudu jer su zimi uglavnom zatvoreni ili poluotvoreni, odnosno ne pružaju o tome kvalitetnu informaciju. Zašto?”, pitao je Davor Štimac.

Frankopanski kašteli - Davor Štimac

Županijska pročelnica Sonja Šišić nabrojala je sve neupitne kvalitete projekta kao i činjenicu da su oni dalje na upravljanje predani lokalnim zajednicama.

“Mi naravno nismo izašli iz te priče. I dalje smo rame uz rame JLS i znamo da od 1. svibnja pa do 1. listopada smo u osam centara imali gotovo pedeset tisuća posjetitelja. Pokrenuli smo spomenuti projekt, da u jedinicama lokalne samouprave koje nisu dovoljno valorizirane otvorimo takve centre kako bi oko tih centara nastao jedan lijepi kulturni proizvod koji daje mogućnost da se realiziraju dodatne aktivnosti”, kazala je pročelnica Šišić.

Frankopanski kašteli
Mnogi kašteli su zatvoreni ili pružaju sliku koja vam ne jamči da smijete ući

No svi oni koji su nedavno uputili do ponekog od tih kaštela vidjeli su, da su, unatoč želji za oživljavanjem turističke ponude, osim trsatske Gradine i Grada Grobnika, mnogi drugi kašteli zatvoreni ili pružaju sliku koja vam ne jamči da smijete ući.

Primjerice, slika grada Krka od prije nekoliko dana: nedjelja, prekrasno vrijeme, puno šetača, domaći, turisti i mnogi roditelji s djecom koji bi pogledali nešto zanimljivo. Puno bi to značilo u vrijeme u kada čak ni ugostiteljska ponuda nije velika. U centru rade dva kafića i jedan restoran. Na Krčkom kaštelu lokot i natpis da će otvoriti 1. svibnja.

Bakarski kaštel zaključan, okoliš neuredan

U kaštelu Nova Kraljevica otvorene su dvije lijepo uređene sobe kao interpretacijski centar, no sva ostala vrata su zaključana. Bez suvisle informacije za posjetitelja što se skriva iza tih vrata i je li došao u pogrešno vrijeme. Bakarski kaštel zaključan, okoliš neuredan…

“Radno vrijeme tih objekata je dostupno na internetu, a s Krčkom biskupijom, koja je vlasnik kaštela, pregovaramo da ipak otvore malo ranije”, kazala je pročelnica Šišić.

Za objekte jest radno vrijeme dostupno na internetu, ali ne za sve i nisu sve informacije do sada bile točne. Ne bi li Županija, s obzirom na uloženo kao i na buduća ulaganja, ipak trebala upozoriti one gradove i općine, odnosno turističke zajednice, da se ozbiljnije pozabave ovim problemom.

Ljeti posjetitelji odlaze na plaže ili u brda te biraju ugostiteljske objekte u kojima će se okrijepiti. Zimi nemaju previše ni takvih mogućnosti, pa je nedopustivo, da su i najatraktivniji dijelovi baštine zatvoreni ili u stanju u kojem se ne osjećate dobrodošlim.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten