Novosti

Događaji u luci Mrtvaška posljedica su manipulacija i pogrešnih odluka

Događaji u luci Mrtvaška - presica Rinčić i Rubeša
Vijećnici su upozorili na spregu te osudili - kako navode - patološko postupanje odgovornih osoba ŽLU Mali Lošinj, Primorsko-goranske županije, Grada Malog Lošinja te Ministarstva pomorstva, prometa i veza. Također su upozorili na  prikrivenu suradnju SDP  i HDZ, te zbog  nasilnog postupanja policije i zaštitara prema građanima.

Nešto je trulo u Županiji primorsko-goranskoj, naziv je konferencije za novinare što su je održali predstavnici dvaju klubova u Skupštini PGŽ, nezavisna Iva Rinčić i Vjekoslav Rubeša iz kluba Akcije mladih – Unije Kvarnera. Na Korzu br.7 , na mjestu gdje će uskoro biti novi reprezentativni ulaz u zgradu Županije, govorili su o nemilom događaju što se  13. lipnja dogodio u luci Mrtvška.

„Stranke koje su nas u svibnju prozivale zbog neosude nasilja – sada šute i nemaju ništa reći”, kazala je Iva Rinčić i dodala:

Zlatko Komadina: Mrtvaška je ugovorena i ona će se realizirati.

Događaji, koji su eskalirali, samo su posljedica manipulacija, pogrešnih odluka i nečinjenja. Iako smo uputili zahtjev da se točka Mrtvaška uvrsti i prošli tjedan na sjednicu Skupštine, župan je to vješto uz pomoć službi izbjegao.“

Tom je prigodom Zlatko Komadina na pitanje tko vodi ŽLU Mali Lošinj rekao: „Mrtvaška je ugovorena i ona će se realizirati!“

„Je li već tada znao za akciju policije pomno planiranu za tri dana kasnije? Jasno je da je policija samo izvršavala nalog. Uostalom: što se događa 5 dana kasnije? Gdje je izvođač radova? Traži li penale za promjenu uvjeta ugovora? I konačno, je li Europa zaista imuna i dalje daje novac za projekte zbog čije se provedbe maltretiraju, privode i kažnjavaju njeni građani“, upitala je vijećnica Rinčić.

Iva Rinčić: Savezništvo župana Komadine i ministra Butkovića

Potaknuti svim događanjima tijekom protekle godine  Iva Rinčić je poručila:

Dosta nam je Županije, koja djeluje isključivo po stranačkim pravilima i interesima, protiv svojih građana.

Smatra da je slučaj Mrtvaška razotkrio vješto skrivanu koaliciju SDP  i HDZ-a te se pita:

“Možemo li u toj sprezi očekivati ovo što su doživjeli Ilovčani: nasilje, privođene, zatiranje javnih interesa, te se s pravom pitati što je sljedeće. U ponedjeljak su priveli 10 posto jednog pučinskog otoka jer su branili austro-ugarski mulić kojim im znači život. Sutra će to biti 10 000 Riječana. Dosta nam je toga”, rekla je Iva Rinčić ustvrdivši da politička elita u PGŽ nije vezana za jednu stranku nego postoji savezništvo Župana Komadine i ministra Butkovića.

Događaji u luci Mrtvaška 2 - presica Rinčić i Rubeša

„To je jedina platforma ove županije. Na čemu se temelji? Možemo samo naslutiti zašto se tako grčevito bore za ovaj projekt. No, jedno je sigurno, u njoj stradaju građani. Pitam ja te drugove i gospodu, zbog čega ćete nas sutra privoditi?” upitala je Iva Rinčić

Zastrašujuće ponašanje policije

Vjekoslav Rubeša  je postupanje policije u uvali Mrtvaška ocijenio zastrašujućim:

„Razlog tome nije samo grubo postupanje, 11 privedenih i dvoje ozlijeđenih mirnih građana, nego čitav niz protupravnih radnji. I to od onih u koje bi se građani trebali pouzdati jer provode zakon“, kazao je Rubeša.

Policijsko priopćenje nije točno – tvrdi Rubeša –  jer su naveli da je Ladislav Dobroslović svojim vozilom ‘blokirao državnu cestu DC 130 pa je priveden. Navedena državna cesta  još nije izgrađena, a uhićeni Dobroslović je vozilo zaustavio ispred rampe, izvan gradilišta na nerazvrstanoj cesti VL-51.

„Promet (kojeg nije bilo) nisu blokirali građani, nego zaštitari i ilegalna rampa. Zaštitari su blokirali građane i na pomorskom dobru, odnosno mulu, na što nisu imali nikakvo pravo“, rekao je vijećnik Rubeša.

U daljnjem je izlaganju naveo da se – prema izjavama svjedoka – policajci nisu htjeli identificirati brojevima znači niti su imali kamere. Svjedoci kažu i to da su ljude uhićivali prema naputcima ravnatelja Lučke uprave! Također je neprimjerenim ocijenio podizanje kaznene prijave protiv ozlijeđene žene koja je navodno ometala rad policije.

„Što to znači? Da se građani ne mogu pouzdati u pravni sistem i one koji ga trebaju osiguravati.  Držali se zakona i djelovali u okviru svojih prava ili ne, biti će privedeni, maltretirani i uhićeni, ako je onaj koji njihova prava krši ‘jači’. To je ništa drugo nego policijska država“, zaključio je Vjekoslav Rubeša.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten