Novosti

Davor Štimac: Ne mogu podržati još tri milijuna kuna za Galeb

Tri milijuna kuna za Galeb
Ne može se pretpostaviti u slučaju Galeba gdje će taj novac i kako završiti. Prihvaćanje amandmana minimum je da bi se rasprava nastavila, rekao je Davor Štimac.

Povratak riječkih vijećnika u klupe „stare“ gradske vijećnice, nakon dvije pandemijske godine zasjedanja u dvorani na Zametu, nije bio naročito sretan.

„Sve nas je zatekla tužna vijest da nas je zauvijek napustio kolega Hrvoje Burić. Sjećat ćemo ga se kao jednog od najaktivnijih vijećnika s jedinstvenim političkim stilom. Bio je prepoznatljiv, pamtit ćemo ga kao čovjeka od riječi i kao osobu punu optimizma“, rekla je predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj.

Sjednica je započela minutom šutnje za prerano preminulog dugogodišnjeg vijećnika Hrvoja Burića. Zbog odlaska na pogreb, planirano je da sjednica bude održana u dva dijela te nije bilo aktualnog sata.

Zbog tri milijuna kuna za Galeb prekinuta sjednica

Neplanirano je u drugom dijelu prekinuta zbog nedostatka kvoruma te je nastavak najavljen za 4. svibnja.

Dio vijećnika napustio je sjednicu zbog neprihvaćanja amandmana Vedrana Vivode iz Akcije mladih i Roberta Salečića iz Unije Kvarnera. Umjesto za uređenje broda Galeb, tim je amandmanom predloženo, da se tri milijuna kuna iz spomeničke rente, preusmjeri u obnovu zgrade HNK Ivana pl. Zajca.

„Ne mogu podržati još tri milijuna kuna za Galeb, ali podržavam, da se taj novac proslijedi u HNK Ivana pl. Zajca. Ne može se pretpostaviti u slučaju Galeba gdje će taj novac i kako završiti. Prihvaćanje amandmana minimum je da bi se rasprava nastavila“, rekao je Davor Štimac.

Nakon što amandman nije prihvaćen, sjednicu su, uz Akciju mladih i Uniju Kvarnera, napustili i vijećnici Nezavisne liste Davora Štimca te MOST-a i HDZ-a.

Vijećnici NL Davora Štimca odbili su imputiranje, da je riječ o ideološkom neprihvaćanju projekta Galeb.

Tri milijuna kuna za Galeb

Prije prekida sjednice, vijećnici su tajnim glasovanjem izabrali 11 novih članova Savjeta mladih te suce porotnike za mladež Općinskog i Županijskog suda u Rijeci.

Ekonomske cijene vrtića treba revidirati

Gradsko vijeće je za iduću pedagošku godinu usvojilo Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi. Vijećnica Maša Magzan u raspravi je govorila o neodrživosti ekonomske cijene.

„Ekonomske cijene vrtića treba revidirati odnosno uključiti u realne ekonomske okolnosti jer se odnose na pedagošku godinu 2019./20. Treba pokušati ujednačiti subvenciju za svu djecu ( i u vrtićima kojima je osnivač Grad Rijeka te u vrtićima drugih osnivača) kako bi sva djeca bila ravnopravna kao i njihovi roditelji koji su ravnopravni porezni obveznici“, kazala je Magzan.

Diskriminatornim je ocijenila odnos prema dadiljama, kojima se dijete prijavljuje samo ako već ima dvije „odbijenice“ za upis u gradski vrtić, što ne vrijedi i za upis u vrtiće drugih osnivača.

Nije prihvaćen Izvještaj o izvršenju proračuna

Na sjednici nije prihvaćen Izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2021., po kojem su ukupni prihodi milijardu i 62 milijuna kuna, a višak konsolidiranog proračuna 35,5 milijuna kuna koji bi se rasporedio za pokrivanje duga iz proteklog razdoblja.

„Iznenađen sam što je gradonačelnik zadovoljan napravljenim “, rekao je Davor Štimac dodavši:

„Plus možete napraviti tako, da vam prihodi budu veći od rashoda. No, moramo gledati što s čime uspoređujemo. Uspoređujemo se s 2020-tom u kojoj mjesecima ništa nije funkcioniralo. U travnju je te godine bilo sve potpuno zatvoreno. I onda smo donijeli plan, a taj plan je podbacio i po pitanju prihoda i po pitanju rashoda. Više su podbacili rashodi nego li prihodi i tu je napravljena ta razlika. To samo govori da se nije ništa napravilo. Osim toga, BDP je rastao s 5 na 10 posto. Imate inflaciju 5,5 posto što znači, da sve ove brojke trebate zapravo umanjiti. Taj novac ne vrijedi jednako kao u vrijeme kad ste ga planirali. Mi nismo uspjeli ispuniti niti plan u godini u kojoj smo se uspoređivali s najgorom 2020. godinom. Ove brojke su pozitivne , ali samo radi toga što su rashodi bili neostvareni u tolikoj mjeri. Ja bih na vašem mjestu, gradonačelniče, bio izrazito nezadovoljan. I svaki privatnik koji bi imao ovakav rezultat bio izrazito nezadovoljan jer bi uzeo u obzir ono što vi niste“, rekao je Davor Štimac.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten