Novosti

Davor Štimac aktualizirao problem invazivne biljne vrste pajasen

Davor Štimac aktualizirao problem invazivne biljne vrste pajasen
Širi se vrlo agresivno i sprječava rast drugih biljaka u svojoj blizini. Otporan na sve vremenske uvjete i bez prirodnih neprijatelja, ugrožava i životinje i ljude.

Prepoznajete li drvo pajasen? Latinski naziv je Ailanthus altissima (Mill.), a zovu ga još i divlji orah, rajsko stablo, božje drevo, kiselo drvo ili smrdljika. Jedna je to od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi. Potječe iz sjeveroistočne Kine, Tibeta i Taiwana, a štetna je za bioraznolikost, uništava kulturnu baštinu i ugrožava zdravlje ljudi. Problem ove invazivne vrste aktualizirao je Davor Štimac uobličivši vijećničko pitanje na Skupštini PGŽ:

„Zašto u našoj Županiji do danas nisu poduzete mjere sprječavanja i uklanjanja drva pajasen? Što se čini u pogledu identifikacije, kontrole, prevencije i edukacije o tom problemu?“

Rajsko stablo ugrožava domaće vrste

Pajasen  ili rajsko stablo širi se vrlo agresivno te sprječava rast drugih biljaka u svojoj blizini izlučujući herbicid koji se akumulira u tlu. Ugrožava domaće vrste, otporan je na sve vremenske uvjete i nema prirodnih neprijatelja.

„Ugrožava prirodna staništa jer ima visoku sposobnost razmnožavanja i širenja. Zrelo žensko stablo proizvede godišnje 325.000 krilatih plodova koje se vjetrom i vodom lako prenose na udaljena područja. Razmnožava se i nespolno, pa kad se iščupa iz zemlje, na istom mjestu, u svega nekoliko dana izraste stotinjak mladica“, podsjetio je Štimac upozorivši na biljku koja se širi  po gradu Rijeci i cijeloj PGŽ.

Nakon uspostave populacije pajasen potpuno potiskuje zavičajne biljke i mijenja prirodna staništa. Ne jedu ga životinje, pa ni kukci, a zbog rijetkog rasporeda grana onemogućava gniježđenje ptica.

Pajasen štetan i za ljude

„Kod ljudi izaziva alergijske reakcije poput respiratornih problema i osipa na koži. Ima razgranat korijenski sustav koji oštećuje infrastrukturu, ceste, zgrade, kamene građevine i kulturnu baštinu jer često raste u povijesnim gradskim središtima.“ rekao je Davor Štimac i naglasio da je problem ove invazivne vrste prepoznat u našoj zemlji dodavši:

“Stablo pajasen nalazi se na popisu invazivnih vrsta, a u nekim područjima provode se skupocjeni projekti uklanja i kontrole širenja ove vrste”.

Davor Štimac: EU i RH prepoznale problem, PGŽ još nije

U Narodnim novinama NN 89/2021 objavljena je naredba Ministarstva gospodarstva o uklanjanju ove vrste sa zemljišta na području NP Krka, Pelješca i grada Dubrovnika. Projektom LIFE CONTRA Ailanthus u vrijednosti 2,5 milijuna Eura, što ga sufinancira Europska Unija s 1,5 milijuna, planirano je uspostavljanje kontrole nad invazivnim stablom pajasen u navedenim područjima.

„Što će s napraviti u našoj županiji“, zanimalo je vijećnika Štimca.

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković neodređeno je odgovorila:

„Poznata nam je ta problematika i već je naša Javna ustanova „Priroda“ bila uključena u projekt. Bile su uključene i škole pa će i dalje će sudjelovati u aktivnostima na razini države.“ odgovorila je pročelnica dodavši da će odgovor na ovo pitanje u pisanom obliku pripremiti za iduću sjednicu.

Davor Štimac aktualizirao problem invazivne biljne vrste pajasen

 

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten