Novosti

Boris Popović: Kad će se Skupština početi baviti gospodarstvom?

Boris Popović
Početak rješavanja problema je suočavanje s njim, a mi to nismo učinili. Mislimo da smo dobri, a nismo - Boris Popović.

Iz sjednice u sjednicu nezavisni vijećnik Boris Popović postavlja pitanje: Kad će se Skupština PGŽ konkretno početi baviti gospodarstvom i gospodarskim rezultatima?

Podsjetio je na rezultate istraživanja IPSOS-a i  na to da  građani kažu kako su im najveći problemi: stanje u gospodarstvu, nezaposlenost, siromaštvo te korupcija, nepotizam i klijentelizam.

Boris Popović: Manje poduzetnika nego u Istri

Nova istraživanja FINA-e govore o rezultatima poduzetnika po županijama, a Primorsko goranska županija ima manje poduzetnika nego Istra u kojoj živi pedeset posto manje stanovnika nego u PGŽ.

„Naši poduzetnici su iza istrijanskih, a naše je poslovno okruženje lošije od onog u Istri“, kazao je Boris Popović te dodao da kao posljedicu imamo zaostajanje.

„Prosječne plaće u PGŽ su manje. Prestigle su nas Istra i Koprivničko-križevačka županija, pa smo peti po prosječnim plaćama“, rekao je Popović.

„Plaće ovise o produktivnosti, a naši su poduzetnici petnaesti po ekonomičnosti i daju veće plaće nego bi zapravo smjeli. Te su plaće četiri puta bolje nego što isplaćuju poduzetnici u drugim županijama”.

Tematska sjednica o gospodarstvu i rezultatima

“Predlažem održavanje tematske sjednice jer je naša županija sve sporija i sve biše zaostaje”, rekao je Popović.

Župan Komadina je u odgovoru naveo da je svjestan važnosti teme te da će u dogledno vrijeme u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, sindikatima i udrugama koje se bave poduzetništvom organizirati takvu sjednicu.

„Organizirat ćemo je da rasvijetlimo i tu priču iako je to prije svega nacionalna, ali i globalna te vrlo slojevita priča“, rekao je župan Komadina.

Zlatko Komadina je spomenuo da je Popović zaboravio navesti podatak o tome kako je najveći porast dobiti u poduzetništvu ostvaren na području PGŽ.

Popović mu je replicirao  rekavši da je to zabluda:

„Dobit je porasla zato što je prošle godine bila četiri puta manja pa se sada vratila na staro. Ključan podatak je ekonomičnost, a naši poduzetnici rade sa značajno manjom maržom nego drugdje u RH”, rekao je Boris Popović i poručio da se moramo suočiti s problemom.

„Početak rješavanja problema je suočavanje s njim, a mi to nismo učinili. Mislimo da smo dobri, a nismo. Naša županija je puno sporija nego druge županije. Brzina rasta nam je ispod državnog prosjeka, a najlošija smo od svih Jadranskih županija“, konstatirao je Boris Popović.

Podijelite objavu:

Nove objave

Prijavite se na naš bilten